< Terug naar overzicht

Talent en loopbaan: wat doe jij morgen?

Ook al nagedacht over je professionele toekomst? Begin met je persoonlijk leiderschap onder de loep te nemen. Ontwikkel je talenten en denk na over het loopbaanpad dat je wil bewandelen. Zelf het stuur van je loopbaan in handen nemen is nu meer dan ooit aan de orde. Bereid je voor op hoe je job er in de toekomst zal uitzien of op wat je in de toekomst wil doen. Het staat vast dat de manier waarop we onze job tot nog toe uitvoerden zal veranderen: physical distancing zal de norm worden en meer dan ooit zullen we thuiswerken.

Wat ik bedoel is minder tastbaar. Wat precies heb ik nodig om mij goed te voelen in mijn job? Welke competenties heb ik en zal ik in de toekomst nodig hebben? Welke talenten wil ik blijven inzetten of verder ontwikkelen? Waarom doe ik mijn job graag of wat zou ik willen veranderen zodat deze beter aansluit bij mijn waarden? Om geboeid te blijven tijdens je loopbaan is het belangrijk om hier antwoorden op te formuleren. Deze antwoorden liggen bij jezelf en de feedback van je omgeving. Je kan je ook laten ondersteunen door een coach en tests of vragenlijsten die het proces versnellen en objectiveren. Bezig zijn met je professionele toekomst is vaak een proces dat tijd vraagt en stapsgewijs antwoorden oplevert. Creëer hier dus bewust tijd en ruimte voor, ook al lijkt dat nu geen topprioriteit! En nu hoor ik je denken, klinkt allemaal simpel, maar ‘wat als...?’. Inderdaad, een simpele vraag gericht op een onzekere toekomst die nu voor ons ligt. Tot nog toe speelde deze vraag vooral in het kader van de snelle digitalisering die op ons afkomt. Nu komt covid-19 daar bovenop en dat schudt de hele arbeidsmarkt door elkaar.

Yo Deckers (Randstad RiseSmart):
“Bezig zijn met je professionele toekomst is vaak een proces dat tijd vraagt en stapsgewijs antwoorden oplevert. Creëer hier dus bewust tijd en ruimte voor, ook al lijkt dat nu geen topprioriteit!” © GF

Afhankelijk van je mindset zal je de vraag ‘wat als...?’ verder aanvullen. Vanuit een groeimindset denk je in mogelijkheden, in opportuniteiten, in kansen. Wat als ik nu van job verander? Wat als ik andere rollen of taken mag opnemen? Wat als ik nieuwe dingen kan leren? Helaas overheerst bij velen de angst voor wat gaat komen, zelfs bij diegenen met een groeimindset voel je de twijfel toeslaan. Die angst kan vele vormen en gradaties aannemen. Wat als ik morgen mijn job verlies? Wat als ik andere rollen of taken moet opnemen? Wat als ik niet meer mee kan? Je kan je ook de vraag stellen: ‘Wat als dit allemaal lukt?!’ Je hebt niet alles in de hand, er zijn verschillende aspecten waarop je geen invloed hebt, zoals de evolutie op de arbeidsmarkt. Kies er bewust voor om je energie en tijd te steken in die aspecten waar je wél impact op hebt en daag jezelf op een gezonde manier uit om het stuur van je loopbaan in handen te nemen. Van angst naar kracht en (zelf)vertrouwen, als sterke basis om van daaruit verder te groeien. Persoonlijk leiderschap ontwikkelen, omhelst jezelf goed kennen, weten wat je behoeftes zijn, waar je grenzen liggen, waar je energie van krijgt of wanneer je veerkracht getest wordt en werken aan je zelfontplooiing. Talentontwikkeling omhelst weten waar je goed in bent én graag doet of nog niet zo goed in bent en verder wil ontwikkelen. Groeien in je loopbaan omhelst vooruitblikken of je job in de toekomst nog bestaat en zo ja, in welke vorm. Kies je ervoor of moet je noodgedwongen je loopbaan heroriënteren en je intern of extern mobiliseren? Over welke competenties dien je dan te beschikken?

Ga je voor een leidinggevende functie, dan is dat een grote stap in je loopbaan. Als leidinggevende zal je rol als coach nog belangrijker worden. We hebben nu ervaren dat autonomie en vertrouwen geven aan je medewerkers op afstand echt werkt en dat dit kan samengaan met het hoog houden van de teamspirit. Werken aan of deel uitmaken van een hecht team is trouwens een gedeelde verantwoordelijkheid. En laten we eerlijk zijn, wat doe jij morgen zonder collega's?

#stayintouchwithyou - Yo Deckers
Career Development Advisor Randstad RiseSmart
www.randstadrisesmart.be

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen