< Terug naar overzicht

Succesvol de crisis overbruggen met deelplatform ‘Bridge’

Acerta biedt met het deelplatform ‘Bridge’ de mogelijkheid om werknemers te delen met andere werkgevers.

De mensheid kreeg de voorbije maanden een drastische make-over. Wie had ooit gedacht dat mondmaskers deel zouden uitmaken van de laatste nieuwe mode, en dat we bijna maniakaal onze handen moeten ontsmetten, overal waar we komen? Zelfs onze werkvloer is niet meer dezelfde: velen zitten op tijdelijke werkloosheid, anderen hebben het geluk te kunnen blijven werken, al dan niet van thuis. Met deelplatform ‘Bridge’ biedt Acerta een duurzamer alternatief voor bedrijven en hun medewerkers.

Van tijdelijke werkloosheid naar ‘tijd om bruggen te slaan’

Het ziet ernaar uit dat we zullen moeten leren samenleven met het coronavirus. Onze eerste respons op de komst van deze indringer was eerder impulsief: mensen massaal thuis laten werken of op tijdelijke werkloosheid plaatsen. Veel bedrijven maakten ook meteen korte metten met de zogenaamde flexibele schil, waaronder freelancers en interimarbeiders, in de hoop het hoofd boven water te kunnen houden en zo snel mogelijk weer voet aan wal te zetten.

Ruim een half jaar later zijn we tot het besef gekomen dat we nog wel even zullen moeten zwemmen. Roeien met de riemen die we hebben, want de kans bestaat dat dit nog lange tijd doorgaat. Op z’n minst als een blijvende onzekerheid. Hoog tijd om over te schakelen naar een meer doordachte en duurzame strategie.

Werknemers delen met andere werkgevers

De noodmaatregelen hebben zeker en vast hun nut bewezen. Tijdelijke werkloosheid door corona was een reddingsboei voor bedrijven die kopje onder dreigden te gaan. Maar deze versoepelde maatregel, die in een vloeiende beweging over opeenvolgende coronagolven probeert te surfen, kan niet veel langer overeind blijven. Althans niet in deze vorm. Akkoord, de maatregel werd inmiddels tot eind dit jaar verlengd, maar zelfs dit systeem, dat oorspronkelijk in het leven geroepen werd om onze economie meer veerkracht te geven, verliest haar ‘rek’.

Staan je medewerkers nog altijd op tijdelijke werkloosheid? Of kom je net handen tekort? Het antwoord om deze crisis te overbruggen, is het delen van werknemers. Er is sprake van ‘werknemers delen’ wanneer een werknemer van bedrijf A, ook in bedrijf B gaat werken. Twee of meer werkgevers dus, die eenzelfde werknemer delen.

Belgische bedrijven zijn er klaar voor

Voor de duidelijkheid: het is niet zo dat dit principe enkel een antwoord zou zijn op dergelijke uitzonderlijke situatie als de coronacrisis. Ook onder ‘normale’ omstandigheden, in het precorona tijdperk, bleek de nood al hoog te zijn. Uit de meest recente resultaten van hr-dienstverlener Acerta’s tweejaarlijkse werkgeversbevraging, die dateert van april 2019, blijkt dat toen al 62,4% van de bedrijven het delen van werknemers overwoog. Door COVID-19 is het delen van werknemers gewoon in een stroomversnelling terechtgekomen.

Bridge: duurzaam alternatief voor ontslag en tijdelijke of economische werkloosheid

Er is dus wel degelijk een grote vraag naar deze oplossing. Waarom werkgevers hun werknemers met elkaar zouden delen? Daar zijn verschillende redenen voor: om collectieve ontslagrondes te vermijden, om te besparen op de (loon)kosten, om medewerkers flexibel in te zetten en om bij te dragen aan de economie en maatschappij.
Om aan al die verschillende behoeftes te voldoen, lanceerde Acerta deelplatform ‘Bridge’, waar werkgevers hun medewerkers met elkaar kunnen delen. En omdat de motivatie om werknemers te delen heel divers is, en werknemers delen onder verschillende juridische vormen mogelijk is, gebeurt Bridge steeds met het nodige advies en de operationele ondersteuning van Acerta. Zo kan je met een gerust hart de stap naar gedeeld werkgeverschap zetten.


Klaar om bruggen te bouwen?

Meld je aan via deelplatform Bridge en bewandel één van de drie tracks, die je toelaten werknemers te delen met andere werkgevers.

 

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen