< Terug naar overzicht

Meat&More: Het juiste vlees in de kuip

Meat&More is een ambitieuze speler die wil uitblinken door in te zetten op de mensen en hun talenten. Binnen de productieafdeling organiseerden ze een cultuur van open communicatie tussen medewerker en leidinggevende.

Het doel van het project 'Met het juiste vlees in de kuip, stevent Meat&More vooruit'? “We willen dat ene bedrijf, die ene familie zijn waarvan iedereen deel wil uitmaken”, zegt Céline Demey, HR Business Partner voor de productieafdeling. “We zijn daar ook in geslaagd: als hier mensen over de vloer komen dan zeggen ze ons dat hier een unieke sfeer hangt, dat dit een bedrijf is waar mensen écht gráág werken.”

Assessment

Dat het project zo'n impact zou hebben op de sfeer, dat had Meat&More bij de start in 2012 niet verwacht. De bedoeling was om de medewerker centraal te zetten en te focussen op talent. Voelt de medewerker zich goed in zijn huidige rol? Vindt hij zijn plek in het team? Om die gesprekken te kunnen voeren, krijgen leidinggevenden in eerste instantie een coachende rol. Niet evident voor de leidinggevenden, veelal doorgegroeide slagers.

“In de voorbereiding organiseerden we voor elke leidinggevende een assessment bij een extern bureau. Over welke leidinggevende capaciteiten beschikken ze? Wat is hun potentieel? Wat willen ze zelf? In een volgende stap werden opleidingen op maat van de leidinggevenden georganiseerd. Na elke opleiding kwam de trainer op de werkvloer om de leidinggevenden verder te coachen.”

Ook nu staan de leidinggevenden er niet alleen voor. De twee productieverantwoordelijken en de HR Business Partner staan hen bij en organiseren frequent overleg om van elkaar te blijven leren.

De resultaten daarvan zijn duidelijk voelbaar. De voorbije twee jaar hebben 29 medewerkers uit de productie intern een andere rol opgenomen. Voor sommigen was dit de eerste jobwissel bij Meat&More, voor anderen al de tweede of de derde rotatie.

meatmoreceulinedemeycsilviebonne130.jpg

Processen

Om leidinggevenden de kans te geven meer met hun mensen bezig te zijn, nam de organisatie hen een aantal taken uit handen, op vlak van ergonomie en werkbelasting, productieplanning en kwaliteitscontrole. Op die manier kregen ze meer tijd vrij om op de vloer te zijn, tussen de medewerkers.

Groei gaat ook bij Meat&More gepaard met bijkomende formalisering en processen. Belangrijk is wel dat de onderneming er de medewerker niet mee wil belasten. Céline Demey: “We hebben bijvoorbeeld een mobiliteitscel uitgerold waarin recruiters en afdelingsverantwoordelijken kijken of mensen die hebben aangegeven dat ze van functie willen veranderen elders binnen de organisatie aan de slag kunnen. We formaliseren dat proces om zeker te zijn dat we niemand over het hoofd zien, maar voor de werknemer verandert er niets. Die kan nog steeds gewoon aangeven aan zijn leidinggevenden hoe hij zich voelt in zijn job”, klinkt het. “Aan die cultuur van dialoog die we nu hebben mogen we niet raken.”

(fotografie Silvie Bonne)

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen