< Terug naar overzicht

Laat je werknemers delen in de winst (Acerta)

Partnernieuws

Je geëngageerde medewerkers een financiële beloning toekennen voor hun inzet en motivatie? Doen, want het levert je onderneming nog meer groei en winst op. Uit een gezamenlijk onderzoek van Acerta en Etion blijkt dat 51% van de werkgevers hun medewerkers financieel belonen voor de successen die ze boeken. Maar wat zijn precies de mogelijkheden?

Financiële participatie voor een hoger werknemersengagement

Maar liefst 88% van de bevraagde werkgevers zegt dat ze hun werknemers actief betrekken bij de bedrijfswerking. Participatief ondernemen dringt langzaam maar zeker de bedrijfsmuren binnen en brengt een hele cultuurverandering op de werkvloer teweeg. Hoe ze de betrokkenheid van hun medewerkers dan precies verhogen? Door hen meer inbreng en inspraak te geven.

Aan dat medezeggenschap hangt wel een prijskaartje. Eentje die je bijna letterlijk kan nemen. Zou het geen zonde zijn om je medewerkers niet te belonen voor hun extra inzet? Laat hen mee de vruchten plukken van het succes dat jullie samen geoogst hebben. Door in te zetten op financiële participatie, een meer concrete vorm van participatief ondernemen, voelen je medewerkers zich gewaardeerd en hou je hen gemotiveerd. Met andere woorden: financiële participatie versterkt het effect van medezeggenschap. Een succesformule voor nog meer groei.

Verschillende mogelijkheden om je medewerkers te belonen

Toch beloont ‘maar’ 3 op de 5 werkgevers die inzetten op participatief ondernemen hun medewerkers voor hun extra inspanningen. Daar is zeker nog ruimte voor verbetering.

Er bestaan immers verschillende manieren om je personeel een financiële beloning toe te kennen. Ondernemingen die participatief ondernemen linken aan financiële participatie, geven hun voorkeur aan de niet-recurrente resultaatsgebonden bonus CAO90 (54%). Een andere mogelijkheid is de winstpremie; een premie die wordt toegekend aan de werknemers en die overeenstemt met een bedrag of een percentage van hun loon. Zo kan je hen op een gunstige manier belonen zonder dat ze aandeelhouders hoeven te worden.

Ook warrants en een cafetariaplan zijn te overwegen opties. Vooral die laatste is aan een heuse opmars bezig. Een cafetariaplan situeert zich in de flexibele verloningssfeer en laat je werknemers toe mee de samenstelling van hun loonpakket te bepalen.

Participatief ondernemen voor medewerkers die blijven plakken

Wat je ook doet: hou je medewerkers op de hoogte over de bedrijfsdoelstellingen en –resultaten. Maar vooral: laat hen weten wat hun bijdrage aan het geheel is. Zeker wanneer je kiest voor een financiële verloning, en je voorkomen wilt dat ze deze al snel als een ‘verworven recht’ gaan zien, is het van cruciaal belang helder en transparant te communiceren.

85% van de bevraagden zegt dan ook dat participatief ondernemen resulteert in een hogere algemene tevredenheidsgraad. 82% legt de link tussen participatief ondernemen en retentie. Kortom, wie erin slaagt een goed beleid rond participatief ondernemen uit te stippelen, zal zien dat deze new way of working een gunstige invloed op de productiviteit en motivatie van je medewerkers heeft. Dat terwijl het absenteïsme verlaagt.

Laat je werknemers zelf de samenstelling van hun loonpakket bepalen.
Kom naar deze gratis infosessie over het cafetariaplan op 11 juni in Leuven.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen