< Terug naar overzicht

Initiatieven om mobiliteit in bedrijven te vergroenen (Acerta)

Partnernieuws

Bedrijven nemen wel degelijk initiatieven om hun mobiliteitsbeleid te vergroenen. Met het mobiliteitsbudget als onderdeel van een flexibel verloningspakket bijvoorbeeld, kunnen medewerkers hun bedrijfswagen inruilen voor een bedrijfsfiets of een milieuvriendelijkere auto. Daarnaast worden bedrijfswagens sneller vervangen dan privéauto’s en ligt de CO2-uitstoot ervan lager.

CO2-uitstoot bedrijfswagens neemt af

Het aantal werknemers dat met een bedrijfswagen rijdt, blijft een minderheid. Er rijden meer privéauto’s rond dan bedrijfswagens. Die privéauto’s stoten gemiddeld meer CO2 uit: de CO2-uitstoot van bedrijfswagens ligt 6% lager dan die van particulieren, zo blijkt uit cijfers van Febiac. Bovendien stoten bedrijfswagens vandaag 17% minder CO2 uit dan in 2012, berekende Acerta. Bedrijfswagens afschaffen en vervangen door particuliere wagens is dus niet dé oplossing voor zuiverdere lucht.

Bedrijfswagens vaker vervangen

Bedrijven vernieuwen hun wagenpark om de 4 à 5 jaar en nieuwe auto’s zullen steeds een lagere CO2-uitstoot hebben dan de oudere reeks. Met privéwagens wordt vaak veel langer gereden. Het prijskaartje telt daar zeker in mee, hoewel bedrijfswagens er ook niet goedkoper op geworden zijn. De cataloguswaarde van een bedrijfswagen is 21,6% gestegen in vergelijking met zeven jaar geleden, wat neerkomt op zo’n 5000 euro extra. Voor de werknemer is de gemiddelde prijs van zijn bedrijfswagen de laatste jaren wel gelijk gebleven.

Mobiliteitsbudget: milieuvriendelijkere wagen

Bedrijfswagens bekijk je best in het grotere geheel van mobiliteit in het algemeen bij bedrijven. Aan de hand van het mobiliteitsbudget kunnen werknemers zelf kiezen wat bij hen past: een ecologischer model of een andere vervoerskeuze zoals een trein- of busabonnement of een bedrijfsfiets. De rest van het budget wordt uitbetaald aan de werknemer. Als je medewerkers inspraak geeft in hun loonpakket, kom je tegemoet aan hun individuele noden. Dat heeft een positieve invloed op je employer brand en bindt je medewerkers aan je bedrijf.

 

Mobiliteit is een belangrijk onderdeel van het loonpakket.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen