< Terug naar overzicht

Eén werknemer in dienst bij meerdere werkgevers: enkele mogelijkheden (Acerta)

Partnernieuws

Waarom zou je een medewerker delen met een andere werkgever? Misschien heb je niet voltijds iemand nodig voor een bepaalde functie. Of je hebt niet voldoende middelen om net die ene perfecte kandidaat aan te werven. Misschien wil je medewerker zelf wel twee verschillende jobs uitoefenen…

Er bestaan enkele mogelijkheden om je medewerkers te ‘delen’ met andere werkgevers. Maar het is wel opletten geblazen: er zijn strenge regels en voorwaarden aan verbonden! Uiteraard moet je ook de rechten van je werknemers respecteren. Amandine Boseret, jurist van het kenniscentrum van Acerta, licht de mogelijkheden toe.

Het uitwisselen van personeel valt onder de brede noemer van rematching: je kan medewerkers niet enkel een nieuwe functie geven binnen je onderneming, maar ook in een andere onderneming.

Wat mag er niet?

‘Terbeschikkingstelling’ van personeel is een no go. Als je medewerkers uitleent aan een andere werkgever die op zijn beurt dan het gezag krijgt over jouw medewerkers, ben je illegaal bezig. Je kan niet zomaar personeel uitlenen en het gezag doorgeven.

Wat kan er wel?

• Multiwerkgeverschap

Een manier om flexibiliteit te hebben bij een aanwerving, is door met meerdere werkgevers eenzelfde persoon in dienst te nemen. Een IT-specialist kan bijvoorbeeld zowel voor een architectenbureau als voor een boekhoudkantoor werken onder één arbeidscontract. Dit meervoudig werkgeverschap – of multiwerkgeverschap – is zich momenteel aan het ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Onder meer de werktijd van de specialist kan dan flexibeler worden ingedeeld. Er zijn wel bepaalde voorwaarden bij zo’n contract, een specialist kan je helpen om het op te stellen.

• Terbeschikkingstelling met behoud van gezag

Terbeschikkingstelling van medewerkers met behoud van je gezag als werkgever kan wel. Consultants die uitgestuurd worden naar klanten van hun werkgever bijvoorbeeld, vallen nog steeds onder het gezag van de werkgever. Een bloemist die bij een klant het huis decoreert, mag wel aanwijzingen van de klant volgen, maar valt nog steeds onder het gezag van zijn werkgever.

• Meer dan één arbeidscontract

Een derde manier om personeel te delen met andere werkgevers is via niet één arbeidscontract bij meerdere werkgevers zoals in punt 1, maar via verschillende contracten bij verschillende werkgevers. Een werknemer kiest immers zelf hoeveel hij werkt (al gaat dit natuurlijk wel een invloed hebben op zijn belastingen). Hij kan, onder strikte voorwaarden, voor een voltijdse overeenkomst bij één werkgever kiezen en voor een 1/3-tewerkstelling bij een andere werkgever.


Heb je er al eens aan gedacht om synergiën te creëren op het vlak van personeel?

Acerta zoekt het beste alternatief voor jouw situatie.
Contacteer Acerta Legal Consult via e-mail cns.legal.consult@acerta.be
of per telefoon op 016/24.63.45 voor meer informatie.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen