< Terug naar overzicht

Cognitive Agility Profile: Creëer meer flow op de werkvloer

In tijden waarin verandering de enige constante is, is het vermogen om met onzekerheid en ambiguïteit om te gaan meer dan ooit belangrijk. Zeker op de werkvloer. “Corona heeft het belang daarvan nog onderstreept,” volgens Karen Breugelmans, CEO van Fenix Consulting. “Wendbaar zijn, veerkracht tonen, kunnen omgaan met onzekerheid en de capaciteit hebben om te leren, zijn belangrijke competenties voor een werknemer. Nu, maar ook in de toekomst.”

De vraag die veel organisaties zich dan ook stellen, is: hoe meet ik met welk niveau van complexiteit of ambiguïteit een medewerker om kan? En nog belangrijker: welke acties kan ik als werkgever daaraan koppelen om de best passende werkcontext voor werknemers te creëren, zodat ze hun volle potentieel kunnen benutten? “Met de Cognitive Agility Profile (CAP) hebben wij het perfecte instrument in huis om beide aspecten in kaart te brengen. Sommige mensen hebben meer uitdagingen en verandering nodig om een gevoel van flow te ervaren, anderen hebben daar minder nood aan. Het is erg belangrijk om daar zicht op te hebben. Zeker met de krapte op de arbeidsmarkt.”

De juiste plek voor talent

De Cognitive Agility Profile is een gamified assessment tool die de medewerker uit zijn comfortzone haalt door hem te laten werken op een onbekende taak. “Het systeem meet en trackt alle denkprocessen van die persoon: hoe pakt hij bepaalde problemen aan, hoe snel doet hij dat, welke denkprocessen houden hem tegen om zijn volledige potentieel te benutten, enzovoort?”

Karen Breugelmans (FENIX Consulting)
© GF

Vervolgens wordt de link gelegd met de ideale werkomgeving. “De kunst is om werknemers op het juiste niveau te laten functioneren. Mensen die onder hun niveau van het kunnen omgaan met complexiteit moeten functioneren, raken verveeld, zijn niet gemotiveerd en lopen het risico op een bore-out. Medewerkers die daarentegen voortdurend op hun tenen moeten lopen, omdat ze dingen moeten doen waar ze moeite mee hebben, lopen het risico op een burn-out.”

De tool kan zowel in de rekruterings- als in de ontwikkelingsfase ingezet worden. “We kijken niet alleen naar waar iemand vandaag staat, maar ook naar zijn of haar potentieel en hoe het zit het met de leerweerbaarheid of de learning agility van die persoon. Hoe gemakkelijk leert iemand en hoe leert die het beste?”

Potentieel benutten

Het instrument levert een uitgebreid rapport af dat voorzien wordt van de nodige duiding. “Wij zorgen ervoor dat de resultaten op een correcte manier worden geïnterpreteerd en dat iedereen feedback krijgt.” Bovendien krijgt de klant advies over mogelijke acties die hij kan ondernemen. “Onlangs hebben we de oefening gedaan met een volledig managementteam en daaruit bleek dat sommige mensen onderbenut waren en anderen voortdurend op hun tenen moesten lopen. De taken werden anders verdeeld met als resultaat dat alle teamleden nu veel beter samenwerken.”


“We kijken niet alleen naar waar iemand vandaag staat, maar ook naar zijn of haar potentieel en hoe het zit het met de leerweerbaarheid of de learning agility van die persoon.”

Tientallen organisaties hebben het instrument al gebruikt. “We zetten de CAP vaak in onze assessment centers in en zowel onze klanten als de kandidaten zijn heel tevreden met de informatie die gehaald wordt met dit instrument. Er is ook geen goede of slechte uitkomst. We kijken gewoon of iemand op de juiste plek zit en wat zijn of haar potentieel nog is. En dan hangt het van de motivatie van de persoon zelf af of de context. Het is niet omdat het potentieel erin zit, dat het er automatisch ook uitkomt.”

Graag meer informatie over hoe de CAP kan ingezet worden in uw organisatie? Neem contact op met FENIX Consulting via info@fenixconsulting.be

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen