< Terug naar overzicht

Annelies Missotten (Galapagos): “Talent, cultuur, mindset en motivatie, daarmee maak je het verschil” HR Square 190

Interview: Timothy Vermeir | Foto: Hendrik De Schrijver

Balanceren tussen een R&D-organisatie waar de wetenschap centraal staat én een internationaal farmabedrijf in wording: Galapagos is op het vlak van cultuur en HR op zoek naar het beste van twee werelden. Annelies Missotten waakt over het evenwicht.

Galapagos bereikt mijlpaal, zo kopte De Standaard een week na het interview met Annelies Missotten. De onderneming is goed op weg om haar eerste geneesmiddel tegen reuma op de markt te brengen. Galapagos focuste steeds op de allereerste stappen in de lange weg van labo naar het geneesmiddel dat je bij de apotheek koopt. De onderneming ging op zoek naar geneesmiddelendoelwitten (zeg maar stoffen die een interessante werking hebben), terwijl ze het ontwikkelen van kandidaat-geneesmiddelen op basis van die doelwitten aan andere bedrijven overliet. Dat is fundamenteel onderzoek, waarbij de onderneming vooral bezig was om daar te zoeken waar anderen dat niet deden.

Nu, met filgotinib, zet Galapagos zélf de stap van fundamenteel onderzoek naar ontwikkeling en commercialisering, waarvoor de onderneming samenwerkt met Gilead. Dat betekent niet alleen dat de onderneming een enorm commercieel succes – het reumamiddel zou drie tot vier miljard kunnen opleveren, zo schrijft De Standaard – zou kunnen boeken, maar ook dat de organisatie in snel tempo uitgebreid wordt. De wetenschappers die hier van oudsher fundamenteel onderzoek doen, krijgen vandaag het gezelschap van klinische developers en commerciële collega’s die het medicijn ontwikkelen en in de markt zetten. Maar ook geografisch breidt de onderneming sterk uit: na Mechelen, Leiden, Parijs en Zagreb, zijn er nu ook kantoren geopend in Boston en Bazel, is er een hub in Londen en plannen voor nog bijkomende sites in Europa. In totaal werken er nu zo’n 750 mensen voor Galapagos, met het plan er dit jaar nog minstens 130 aan te werven.

Annelies Missotten, die in februari vorig jaar aan de slag ging als Vice President Human Resources, voelt zich hier als een vis in het water. Ze tekende zelf het HR-departement uit en wierf bijkomende collega’s aan voor haar team.

“Momenteel zijn we – denk ik – met 16, maar het is nog niet gedaan, want er zijn nog enorm veel uitdagingen”, klinkt het. “In mijn aanwervingsstrategie heb ik er ook voor gezorgd dat ik een heel divers team heb, met zeven nationaliteiten, van schoolverlaters tot en met mensen die er al 35 jaar loopbaan op hebben zitten, maar nog vol pit zitten en een goede, bewuste mix tussen mannen en vrouwen. Ik geloof dat die diversiteit de sleutel tot succes is. Ik wil ook het HR-team zo een rolmodel laten zijn voor de organisatie. Een essentieel element is dat we dynamisch en agile blijven, dat we talent laten groeien, maar niet alleen hiërarchisch. Het team is vrij vlak en we opereren echt in projecten, met samenwerking op veel vlakken. Zo kan mijn team ook op middellange termijn blijven bijleren en groeien.”

Wilt u het volledige interview lezen? 

Contacteer Stephanie Beernaert, stephanie.beernaert@hrsquare.be, 0471 69 15 90 en vraag een gratis proefnummer van HR Square 190 aan.

U wilt voortaan alle edities van HR Square ontvangen? Als lid van HR Square leest u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference.

Bekijk alle voordelen van een lidmaatschap bij HR Square.< Terug naar overzicht