< Terug naar overzicht

CAERSLICHT. HR-lessen uit ‘Blind getrouwd’ en ‘De Mol HR Square 168

Ralf Caers

Sinds de start van het nieuwe semester ben ik steevast blij dat het maandagavond is. Niet omdat ik mijn weekends moeilijk verteer, maar omwille van wat er dan allemaal te gebeuren staat. Terwijl Marijke naar de yoga is, oefen ik de bovenste lijnen van de Peer Gynt Suite op piano. De quatre-mains gaat haar beter af, maar ik hou me voor dat voldoende oefening op een dag wel kunst zal baren. Na het avondeten zetten we ons gezellig in de zetel en gaat de televisie aan voor wat nu al de strijd der titanen wordt genoemd: ‘Blind getrouwd’ versus ‘De Mol’. In deze moderne wereld hoeven we natuurlijk niet meer te kiezen en kijken we dan ook naar allebei.

Ondanks de ontspanning, zetten de programma’s me aan het denken. De experts van ‘Blind getrouwd’ zouden wel headhunters kunnen zijn. Ook zij proberen onbekende partijen te leren kennen en aan elkaar te ‘matchen’. Op basis van de wetenschap en de eigen ervaring, niet zomaar op goed geluk. Stijn en Nuria bewezen alvast dat deze methode tot betere resultaten kan leiden dan eerste indrukken en het buikgevoel.

Frustratie, discussie en achterdocht

Ook in ‘De Mol’ dook een link met het bedrijfsleven op, omdat er gelijkaardige socialisatieprocessen spelen. Nadat enkele kandidaten de nog onbekende Hans al op de eerste dag vakkundig naar huis hadden gewerkt, ontstond er meteen wrevel en splitste het team zich in twee subgroepen op. Les 1 voor HR zou kunnen zijn dat een lange vlucht wonderen doet. Bij aankomst in Zuid-Afrika werd alles bijgelegd en rapporteerden de deelnemers over hoe goed de groep wel was.
Maar ik hou het liever op les 2: groepen kunnen soms heel snel sluiten. Toen Hans de kans kreeg om alsnog deel te nemen aan het programma – het vertrek van kandidaat Jess op de tweede dag had de groep al tot tranen toe bewogen – probeerde de groep dat eerst nog te voorkomen. Ze namen hem liever niet op. En als het later dan toch moest, lieten de andere kandidaten duidelijk optekenen dat het niet makkelijk zou zijn voor Hans om tot deze hechte groep te kunnen toetreden. Drie dagen vol frustratie, discussie en achterdocht scheppen immers banden voor het leven.

Cruciale liaison

Ook in het bedrijfsleven hebben teams het soms moeilijk om nieuwkomers op te nemen. De nieuwkomer neemt steevast een perifere positie in en hoopt langzaamaan op te schuiven naar het centrum en een dragend lid van de groep te worden. Maar als de groep dat niet toelaat, blijft hij erbuiten staan. Gezien het belang dat heel wat mensen hechten aan sociale steun op het werk, zou je nieuwe talent dus snel weer kunnen verlopen. Het is dan ook aan HR, de leidinggevende of een mentor om een gepast introductiebeleid te voeren.
Eén van de cruciale factoren hierin is het uitoefenen van de liaisonfunctie. Wanneer de groep een nieuwkomer uitsluit, gebeurt het vaak dat iemand zich engageert om dan maar een bilaterale relatie te ontwikkelen. Hij of zij praat wél met de nieuwkomer, zodat deze zich minder uitgesloten voelt. Hoewel dat erg nobel is, schiet het tekort. De nieuwkomer zal het gevoel hebben dat er toch één leuke collega is, maar daar blijft het dan ook bij.
Beter is het wanneer een dragend lid van de groep de liaisonfunctie op zich neemt en de nieuwkomer bindt met de andere leden door bijvoorbeeld op de gelijkenissen te wijzen. “Onze nieuwe collega is een fervente visser. Paul, jij toch ook?”. “Onze nieuwe collega heeft twee kinderen van 2 en 4. Ann, jij toch ook?”. De breed gedragen werknemer wordt op die manier een netwerker die niet opereert in zijn eigen voordeel, maar die handelt voor het welzijn van een ander. Gezien de impact van het dragende lid op de anderen, is de kans veel groter dat de groep de nieuwkomer wel zal aanvaarden. In plaats van zich in de groep te wringen, wordt de nieuwkomer er op een warme manier in getrokken. Dat maakt een wereld van verschil.
Ik ben alvast benieuwd of iemand die liaisonfunctie zal opnemen in ‘De Mol’. En als iemand het doet, weten we dan meteen wie de mol is?

Ralf Caers is professor HRM aan de KU Leuven en oprichter van hrminessentie.be< Terug naar overzicht