< Terug naar overzicht

Rechts(on)zekerheid omtrent (schijn)zelfstandigheid

Werkt u met werknemers of met zelfstandigen? Trap dan alvast niet in de val van de schijnzelfstandigheid, een val die zware gevolgen kan hebben.

De interne logica van de Arbeidsrelatiewet is niet bepaald vrij van contradicties en inconsequenties. Daardoor kan een rechter al gauw voor ernstige uitleggingsproblemen geplaatst worden. Het gevolg laat zich raden: in plaats van een grotere rechtszekerheid, staan we veeleer voor een moeras van juridische onduidelijkheden. Vanuit die vaststelling schreven acht juridische experts het boek Rechts(on)zekerheid omtrent (schijn)zelfstandigheid. Marc Rigaux (hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en assessor bij de Raad van State) en Anne Van Regenmortel (hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en hoofddocent aan de VUB) namen de redactie op zich.

Ook de gevolgen van een herkwalificatie komen uitgebreid aan bod. Het is immers niet uitzonderlijk dat er een rechtszaak voortvloeit uit een arbeidsrelatie waarin iemand werkt in een zelfstandigenstatuut. Bij zo’n procedure mikt een schijnzelfstandige meestal op de gunstige arbeidsrechtelijke gevolgen, terwijl de RSZ op de eerste plaats de bijdrageregeling wil doen respecteren. “De gevolgen van de herkwalificatie kunnen moeilijk onderschat worden”, waarschuwt Daniël Cuypers, hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.

Het is geen overbodige luxe om de arbeidsrechtelijke kwalificatie tegen het licht te houden bij het begin van een arbeidsrelatie. Misschien kan de instelling waarbij men zich aansluit om de bijdragen te betalen de zaak onmiddellijk onderzoeken, maar zo’n systematische controle blijkt niet haalbaar. U zult zich dus zelf moeten informeren, bijvoorbeeld dankzij dit boek.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen