< Terug naar overzicht

Zomervakantie: IDEWE deelt tips om te deconnecteren

Het werk loslaten tijdens een paar welverdiende weken vakantie is niet zo evident. Rosanne Volckaert, preventieadviseur psychosociale aspecten (IDEWE), geeft enkele tips.

Deconnectie is cruciaal, zowel voor je eigen welzijn als je werkhouding. Wie jaarlijks op vakantie gaat, loopt een kleiner risico op burn-out. Het herstel van de werk-privébalans komt bovendien ook de persoonlijke relaties ten goede. Eenmaal terug op het werk profiteert de gehele organisatie mee van je toegenomen productiviteit dankzij een verhoogde concentratie en motivatie. Vakantie nemen is dus niet alleen leuk maar ook broodnodig. En het is pas écht vakantie als je je brein die rust ook effectief gunt. Hieronder enkele tips om te delen in je organisatie, en ze uiteraard ook zelf toe te passen.

 

1.           Knijp er lang genoeg tussenuit

Hoewel iedereen anders in elkaar zit en zelf keuzes maakt, heb je doorgaans drie weken nodig om er helemaal uit te zijn. Zo koppel je jezelf mentaal en fysiek los van het werk en van alle kopzorgen die daar soms mee gepaard gaan.

2.           Neem een vliegende start

Loslaten lukt alleen als je met een gerust hart de deur van het bedrijf dichttrekt. Bereid je afwezigheid daarom vooraf zo goed mogelijk voor. Zorg voor overdrachten, schakel back-ups in waar nodig en voorzie voor en na je vakantie genoeg marge om af te ronden en weer bij te benen.

3.           Durf duidelijkheid scheppen over je bereikbaarheid tijdens je vakantie

Durf afspraken te maken met je collega’s over wat wel en niet kan tijdens je afwezigheid. Is het echt nodig dat je nog telefonisch of via mail en WhatsApp gecontacteerd wordt? Wat gebeurt er met externe vragen? Bespreek het open met het volledige team en wees vervolgens ook duidelijk in je interne en externe out-of-office.

4.           Zet je smartphone in vakantiemodus

Overmatig gebruik van de smartphone, ook privé, bemoeilijkt deconnectie. Uit de recentste Digimeter blijkt dat de Vlaming dagelijks 188 minuten met de smartphone bezig is. Check je ook voortdurend of je niets mist? Weet dan dat dit niet de manier is om je brein te laten ontspannen. Nog lastiger wordt het wanneer werkapps zoals Teams en Outlook op stand-by blijven staan. Gooi ze desnoods even van je toestel of leg de meldingen tijdelijk het zwijgen op.

5.           Maak een wishlist voor je vakantie

Maak een wishlist voor je vakantie: wat wil je wel en niet gedaan hebben om je rustperiode helemaal geslaagd te maken? Door voornemens concreet te maken en te noteren, vergroot je de kans dat je ze ook nakomt én dat je nadien kan terugblikken op een geslaagde vakantie.

En wat na de zomervakantie?

Ook tijdens het werkjaar is deconnectie voor veel bedrijven een veel lastigere kwestie dan vroeger. Het hybride werken heeft zijn voordelen, maar stelt ons ook voor nieuwe uitdagingen, o.a. qua druk van digitale communicatietools tijdens het telewerken: van Outlook, Teams en zelfs Whatsapp gaat steeds vaker een oncomfortabele dwang uit. 1 op de 5 werknemers leest nu al na de werkuren mails en beantwoordt telefoons. Omdat de werkgever dat verlangt of omdat ze denken dat het verlangd wordt? Het is goed om hier als bedrijf bij stil te staan en er een duidelijk beleid rond uit te werken in dialoog met de werknemers en hen te trainen om binnen dat beleid wijs om te gaan met digitale tools.

https://www.idewe.be/

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen