< Terug naar overzicht

Trends rond telewerk

De pandemie in combinatie met HR-onderzoek hebben ons geleerd dat medewerkers flexibiliteit in telewerk sterk waarderen. Een van de belangrijkste redenen die werknemers nu aanspreken, is of een werkgever een flexibel werkmodel aanbiedt of niet. Een gebrek aan flexibiliteit zal waarschijnlijk leiden tot meer verlies van talent. Maar het kan ook zijn invloed hebben op het vermogen van een bedrijf om een divers personeelsbestand aan te trekken.

Keuzevrijheid in het telewerkbeleid staat dus vandaag de dag centraal. Hoe kijken de Top Employers hiernaar? En zijn de Belgische bedrijven er klaar voor? Verder bekijken we in dit artikel hoe de Top Employers Community omgaat met de inrichting van het ‘thuiskantoor’.

Gepersonaliseerde beleving

Zowat alle Top Employers in België hebben hun telewerkbeleid herzien en herschreven naar aanleiding van de pandemie. Uit de benchmark resultaten van de Top Employers 2022 zien we dat er in ons land een duidelijke voorkeur is betreffende het aantal dagen recht op thuiswerk: 44% laat 1 tot 2,5 dag thuiswerk per week toe, ten opzichte van slechts 27% in de rest van de wereld.

 Line Vercammen (Top Employers)

Opvallend is het percentage dat kiest voor de antwoordoptie “Niet gepreciseerd in ons telewerkbeleid”. Bij de Belgische Top Employers 2022 is dat 6%, ten opzichte van 22% wereldwijd (en 19% in Europa). Bedrijven die kiezen voor deze optie, geven aan dat er geen percentage thuiswerk in hun beleid staat, maar eerder richtlijnen over waar werknemers het productiefst kunnen zijn voor elke taak. Ze hebben dus volledige flexibiliteit in hun werkomgeving, maar ze moeten er wel voor zorgen dat deze compatibel is met hun andere teamleden en manager.

Als we het telewerkbeleid optimaliseren vertrekkende vanuit de employee journey, dan stellen we vast dat er geen one-size-fits-all-aanpak bestaat. Om de beste balans voor elk individu te vinden, is het de kunst om een gepersonaliseerde beleving te creëren. Deze werkgevers steunen hier op het vertrouwen dat ze tussen zichzelf en hun werknemers hebben opgebouwd om te weten welk werk waar en wanneer verricht moet worden.

De vraag is maar in hoeverre Belgische bedrijven klaar zijn voor dergelijke verregaande vormen van flexibiliteit.

Thuiskantoor

Thuiswerk is voor velen een feit. In welke mate ondersteunt de werkgever de inrichting van het ‘thuiskantoor’? Uit een beperkte bevraging in de Belgische Top Employers community blijkt dat een forfaitaire kantoor- of onkostenvergoeding waarin het budget gelijk is voor iedereen bij ongeveer een derde van die bedrijven toegepast wordt. Het budget laten afhangen van de functie is minder populair. Een aanvullende of alternatieve hulp is de mogelijkheid om als werknemer materialen te bestellen aan voordelige tarieven. Dit past men beduidend meer toe dan het materiaal volledig gesponsord aan huis te laten leveren.

Hoewel nog veel bedrijven een ruime verbeteringsmarge hebben, de trend naar een flexibeler werkplek is onherroepelijk ingezet.

 

 Steven Van Raemdonck
(Top Employers)


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen