< Terug naar overzicht

Zweeds hightechbedrijf plant chip in bij werknemers

Heel wat organisaties werken al met een speciale ID-kaart of andere technologie die een sleutelbos onnodig maken. Een Zweeds bedrijf komt nu met een heel andere oplossing.

Heel wat organisaties vragen een of andere vorm van identificatie van hun werknemers voor ze de werkplaats betreden, zij het een simpel paswoord, een badge, een ID-kaart, wearables of zelfs een soort digitale tattoo. Dat gebeurt zowel om praktische (snelle en gemakkelijke toegang, zonder met sleutels rond te zeulen) als om veiligheidsredenen (altijd weten wie er wanneer in het gebouw is).

Heeft de werknemer die identificatie niet op zak, dan staat hij voor een gesloten deur tot iemand hem binnen laat. Daar heeft het Zweedse bedrijf Epicenter een verregaande oplossing voor gevonden.

Onderhuidse chip biedt tal van toepassingen

Bij het Zweedse hightechbedrijf kunnen werknemers een RFID-chip laten implanteren. RFID (of radio-frequency identification) is een chipsysteem dat recent aan populariteit begon te winnen. Deze chip opent in het geval van Epicenter beveiligde deuren, stelt werknemers in staat om de kopieermachine te gebruiken, en ze kunnen het zelfs gebruiken om hun lunch mee te betalen. Het systeem zit momenteel nog in een testfase.

Het systeem werd voor Epicenter ontwikkeld door een Zweedse bio-hackinggroep. Deze groep promoot het gebruik van bio-optimalisatietechnologieën. Ze voorspellen dan ook een toekomst waar gesofisticeerde implantaatsystemen constant data zullen verzamelen over ons en onze omgeving, van lichaamssensoren tot een interactief communicatiesysteem met ‘the internet of things’. Al deze data zullen sterk gemonitord worden, zodat er oplossingen kunnen gezocht worden voor problemen waar we ons misschien zelf nog niet bewust van zijn (zoals ziektes) of zodat we gepersonaliseerde informatie toegezonden krijgen. We zullen met andere woorden binnenkort de optie hebben om fysiek geconnecteerd te zijn met het internet en ons steeds groeiende netwerk aan smart-toestellen en -toepassingen.

Kritiek

Het nieuwe systeem biedt dan wel tal van mogelijkheden, maar zijn de werknemers wel bereid om hun privacy op te geven? Wat voor sommige mensen een revolutionair systeem is, is voor anderen dan weer een hoogst onheilspellende evolutie. Hoeveel zal deze onderhuidse identificatievorm vergen van de privacy en de eigen autonomie? En hoelang zal het onderhuidse implantaat ter grote van een rijstkorrel nog een eigen keuze blijven als het populair blijkt te worden?

Toch kent het systeem heel wat aanhangers. Hoewel de chips nu nog niet veel meer kunnen dan deuren openen en kopieermachines starten, is het potentieel enorm. Er is dan ook een grote groep vrijwilligers die graag willen meewerken aan het systeem en als eerste willen experimenteren met de nog onontdekte mogelijkheden.

Bron: Jobat (jobat.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen