< Terug naar overzicht

Zwartwerk krimpt in België (net als in de rest van de wereld)

In de westerse wereld is de zwarte economie de afgelopen 15 jaar met een derde afgenomen. Voor België gaat het om een daling van 21,4 naar 15,4 procent.

De cijfers zijn gebaseerd op de berekeningen van de professoren Friedrich Schneider van de universiteit in het Oostenrijkse Linz en Bernhard Boockmann van de Duitse denktank IAW. In Portugal, Spanje, Italië en Griekenland is het aandeel van de zwarte economie nog groter, maar in alle andere westerse Oeso-landen kleiner.

Beredeneerde gok

De auteurs van het rapport geven toe dat de cijfers schattingen zijn, omdat de zwarte economie zich per definitie aan het oog van wetenschappers onttrekt en zich dus niet laat meten. Maar de economen hebben gebruik gemaakt van de Mimic-methodologie om toch een inschatting te kunnen maken. Het letterwoord staat voor 'multiple indicators and multiple causes', en het gaat ervan uit dat de omvang van de zwarte economie te voorspellen is aan de hand van enkele indicatoren en kenmerken.

De daling in België heeft hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met de opkomst van de dienstencheques en flexi-jobs, klinkt het.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen