< Terug naar overzicht

Zwartwerk in één op de drie gecontroleerde bedrijven

In 2012 voerde de Sociale Inlichtings- en Opsporingsdienst (SIOD) 14.096 ‘hit and run’-controles uit, vooral in de bouwsector en de horeca. Daarbij werden bij 32 procent van de controles inbreuken vastgesteld inzake zwartwerk.

Dat blijkt uit de nieuwste statistische cijfers van de Sociale Inlichtings- en Opsporingsdienst (SIOD). De circa 900 inspecteurs van de RSZ, de RVA, de Sociale Inspectie en de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers voerden vorig jaar 14.096 controles op de werkvloer uit.

32 procent van de inspecties leverde vaststellingen van zwartwerk op. De hoogste percentages halen de arrondissementen Nijvel (52 procent) in Waals-Brabant, Bergen (46 procent) in Henegouwen en Brussel (44 procent). In Vlaanderen haalt Turnhout (37 pct) de hoogste score, gevolgd door Antwerpen (34 pct), Mechelen (32 pct) en Gent (32 pct).

Dat de inspecties almaar efficiënter worden, wijt de SIOD aan het feit dat de inspectiebezoeken beter worden voorbereid en gecoördineerd.

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) hangt rechtstreeks af van de ministers van Werk, Sociale Zaken en Justitie, van de minister voor de Zelfstandigen en van de staatssecretaris voor Fraudebestrijding. De SIOD bundelt de gegevens over sociale fraude in 21 arrondissementen.

Bron: De Morgen/De Standaard/De Redactie

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen