< Terug naar overzicht

Zorgverlof steeds populairder

Almaar meer werknemers nemen tijdelijk verlof om voor hun kinderen of familieleden te zorgen. Dit jaar klom het aantal Belgen met zorgverlof naar ruim 350.000, een stijging met 15 procent. De formule zou vaak de enige manier zijn om gezin en werk te combineren. Bovendien zouden door de crisis werkgevers ook sneller geneigd zijn zorgverlof toe te staan.

Uit cijfers die De Morgen opvroeg bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) blijkt dat steeds meer Belgische werknemers zorgverlof opnemen. Dit jaar ontvingen al 354.562 Belgen een uitkering voor hun zorgverlof. Dat zijn er maar liefst 14,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om werknemers die kozen voor ouderschapsverlof, palliatief verlof (voor de zorg voor terminale familieleden) of medische bijstand (de zorg voor zieke familieleden tot in de tweede graad).
Wat het ouderschapsverlof betreft, betaalde de RVA dit jaar 299.469 uitkeringen, of 13,7 procent meer dan vorig jaar. Maar vooral het gebruik van medische bijstand zit duidelijk in de lift: een stijging van 18 procent, tot 53.500 uitkeringen. Het aantal werknemers met palliatief verlof daalde lichtjes.
Voor alle duidelijkheid: wie enkele maanden op zorgverlof is, duikt verschillende keren op in de maandcijfers. Maar ook in die cumulatieve cijfers blijft de fikse stijging overeind. De verloven worden voornamelijk in een halftijdse regeling opgenomen.

Recht op verlof


Volgens de RVA is het succes van het zorgverlof al enkele jaren merkbaar, maar is het dit jaar wel opmerkelijk groot. “Steeds meer mensen worden zich bewust van hun recht op verlof”, verklaart Wim Herremans van Steunpunt Werk en Sociale Economie de toename. “De cijfers tonen aan dat een betere combinatie van werk en gezin almaar belangrijker wordt. Bovendien werken ook meer vrouwen, en dat hebben we deels te danken aan het bestaan van deze stelsels.”
Volgens het ABVV is het zorgverlof voor veel werknemers de enige manier om de combinatie werk en gezin enigszins te bolwerken. Uit de cijfers zijn ook pieken tijdens de vakantiemaanden op te merken. “Werknemers sparen dan hun verlof op om tijdens de vakantiemaanden thuis te kunnen zijn”, aldus de RVA.
De RVA stelt ook vast dat het aantal werknemers op zorgverlof de laatste maanden versneld toeneemt, wat doet vermoeden dat de crisis ook hier een hand in heeft.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen