< Terug naar overzicht

‘Zonder ambitieuze hervorming verzwakt onze concurrentiekracht’

Ons land mag wat betreft algemene concurrentiekracht dan nog beter doen dan vorig jaar, toch trekt het VBO aan de alarmbel. De indicatoren werkgelegenheid, overheidsfinanciën en fiscaal beleid vallen immers sterk terug en hypothekeren onze toekomstige concurrentiekracht. HR Square daagt u, samen met (inter)nationale experts, uit om antwoorden te formuleren op deze uitdagingen.

De resultaten van het World Competitiveness Yearbook 2009 van het Zwitserse managementinstituut IMD zijn bekend. Dit rapport rangschikt 57 landen naar hun score voor concurrentiekracht en dit aan de hand van 20 thema’s, gegroepeerd in vier grote clusters (economische prestaties, overheidsefficiëntie, efficiëntie van de bedrijven en infrastructuur).

Twee plaatsen beter


België eindigt dit jaar op de 22e plaats en doet daarmee twee plaatsen beter in deze internationale rangschikking dan in 2008. “Deze vooruitgang toont aan dat ons land nog steeds troeven heeft om op de internationale economische scène uit te spelen”, becommentarieert het Verbond van Belgische Onderrnemingen.
Infrastructuur, onderwijs, productiviteit en efficiëntie of onze economische openheid zijn de pijlers van onze economie waarmee we ons kunnen onderscheiden van onze grote concurrenten.
Bovenaan de ranking staat opnieuw de VS, gevolgd door Hongkong en Singapore. Vorig jaar stond Singapore op twee en Hongkong op drie. De top tien bestaat verder uit Zwitserland, Denemarken, Zweden, Australië, Canada, Finland en Nederland.

Verontrustende evolutie


Toch blijft de evolutie van een aantal andere indicatoren bijzonder verontrustend: werkgelegenheid, overheidsfinanciën en fiscaal beleid krijgen zeer lage scores, nog lager dan die van 2008.
Het VBO benadrukt dat een terugval van deze indicatoren in vergelijking met de andere landen een echte last vormt voor onze economie en een zware hypotheek legt op onze toekomstige concurrentiekracht.
Dit komt tot uiting in de eerste stresstest van hetzelfde instituut, een analyse van hoe landen bestand zijn tegen de crisis en hoe competitief ze zullen zijn in de toekomst. Daarin scoort België met een 35ste plaats op 57 heel wat slechter.
Vooral de houding, de daadkracht en de weerstand van de regering scoort slecht: België staat hier amper 47ste. De categorie business behaalt een score van 26 op 57. “Een onrustwekkende vaststelling voor de relance van de economie”, klinkt het bij het VBO. "Als deze test een indicatie geeft van de positie van de economieën, dan zal België over 5 à 10 jaar geen plaats meer hebben in de groep van competitieve economieën.”

Daadkracht en samenwerking


VBO-topman Rudi Thomaes bepleit meer daadkracht en samenwerking van de autoriteiten en de sociale partners. “De uitdaging is enorm. Ze aanpakken is een absolute must. Dat betekent dat we nu met z’n allen moedige maatregelen moeten nemen. Als we sterker uit de crisis willen komen en als we in de toekomst willen blijven opklimmen in de rangschikking van competitieve economieën, dan moeten de autoriteiten van dit land en de sociale partners blijk geven van meer daadkracht en in dezelfde richting werken.”

HR Square organiseert, in samenwerking met De Facto Image Building en het World Economic Forum, op maandag 22 juni de derde editie van People & Profit. Bedrijfleiders, topkaders, HR-directeurs van internationaal actieve ondernemingen en leiders van werkgevers- en werknemersorganisaties delen er kennis en ervaringen en zoeken samen naar een antwoord op de vraag: ‘Hoe overwinnen we de Belgische ziekte?’.
Wilt u erbij zijn in het Egmontpaleis? Surf dan naar de nieuwe deelsite van HR Square: http://peopleandprofit.hrsquare.be.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen