< Terug naar overzicht

Zomer blijft topseizoen voor studentenarbeid

Sinds 2012 kunnen studenten meer werken buiten de zomermaanden zonder onderworpen te zijn aan de sociale zekerheid. Daardoor werd verwacht dat studenten meer tijdens het schooljaar zouden werken. Dit blijkt niet het geval. De meeste studentenarbeid wordt nog steeds tijdens de zomermaanden verricht.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Het aantal dagen studentenarbeid steeg in het derde kwartaal van 2012 met 7 procent ten opzichte van 2011. Daarmee werden in totaal ongeveer 5,74 miljoen dagen aan studentenarbeid verricht tijdens de zomer.

De stijging is opmerkelijk, niet alleen vanwege de moeilijkere economische omstandigheden, maar ook omdat de sterke toename in het eerste semester van 2012 niet ten koste is gegaan van de meer klassieke studentenarbeid tijdens de zomermaanden.

Voor 2012 was de regelgeving voor studentenarbeid en onderwerping aan de sociale zekerheid buiten de zomerperiode strenger dan in de zomervakantie. Sinds vorig jaar werd dit onderscheid tenietgedaan en daardoor werd verwacht dat de studentenarbeid meer zou verschuiven naar het schooljaar. Uit de nieuwe cijfers blijkt dit echter niet het geval te zijn en studentenarbeid tijdens de zomermaanden blijft veel groter in omvang.

In het derde kwartaal van 2012 namen vrouwen 53 procent van het aantal dagen studentenarbeid op zich tegenover 57 procent in het eerste semester. Studentenarbeid tijdens de weekends krijgt daardoor een vrouwelijker karakter dan tijdens de zomermaanden.

Een ander opmerkelijk resultaat is dat, zowel tijdens als buiten de zomermaanden, mannen 60 procent van het aantal dagen studentenarbeid verrichten als arbeider, terwijl vrouwelijke studenten in meer dan 60 procent van de gevallen aan de slag gaan als bediende.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen