< Terug naar overzicht

Zoektocht ontslagen werknemers naar nieuwe job duurt sinds corona gemiddeld anderhalve maand langer

De gemiddelde termijn voor werknemers om na een ontslag een nieuwe job te vinden, steeg in 2020 van 4,5 naar 5,9 maanden. Dat blijkt uit een analyse van bij 2.400 werknemers die ontslagbegeleiding kregen. Niet alleen namen werknemers vorig jaar meer tijd om hun ontslag te verwerken, ook de economisch onzekere situatie speelde een rol. Bovendien sleepten sollicitatieprocedures in bedrijven door corona ook langer aan. Bedrijven deden in 2020 wel meer moeite om ontslagen werknemers aan een nieuwe job elders te helpen.

Werknemers die in 2020 ontslagen werden, zaten vorig jaar anderhalve maand langer tussen twee jobs in. De gemiddelde termijn tussen twee contracten steeg van 4,5 maanden naar 5,9 maanden, zo tonen de statistieken van het aantal tussenkomsten van HR-dienstenbedrijf Acerta in ontslagbegeleiding. Het percentage van mensen die binnen het jaar een andere baan vond na ontslag lag in 2020 ook 5 procent lager dan het jaar voordien.

Magda Duerinckx, manager outplacement en loopbaanbegeleiding bij Acerta: “Een eerste verklaring is te vinden bij de ontslagen werknemers zelf. In coronatijden was het psychologisch moeilijker dan ooit om een ontslag te verwerken. We merken dat ontslagen zwaarder doorwegen en dat het meer tijd vraagt vooraleer mensen klaar zijn om een nieuwe job te zoeken. Daarnaast is ook de onzekere economische situatie een doorslaggevende factor: de coronacrisis heeft werken in heel wat sectoren minder aantrekkelijk gemaakt. Jobs in IT en de zorg waren dan weer erg gegeerd. Maar om bepaalde banen en knelpuntberoepen in te vullen, is een technische opleiding nodig, waardoor een snelle overstap naar die jobs niet altijd mogelijk was.”

Corona bevroor de arbeidsmarkt wat zorgde voor een aarzeling bij bedrijven om nieuwe werknemers aan te werven. Sollicitatieprocedures werden daarom stopgezet of sleepten langer aan. Het feit dat fysieke sollicitatiegesprekken veelal niet mogelijk waren, vormde een extra barrière.
Maar ook mensen die op zoek waren naar een nieuwe job, bleken zelf veel kritischer over welke richting ze met hun loopbaan wilden inslaan.

Overigens is er ook goed nieuws. Steeds meer bedrijven zetten in op vrijwillige ontslagbegeleiding voor hun ontslagen werknemers. Die krijgen dan begeleiding in hun zoektocht naar een nieuwe, geschikte job. Acerta startte in 2020 170 procent meer outplacementtrajecten op.

Bron: Acerta

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen