< Terug naar overzicht

Zo maakt u uw organisatie ‘agile’

Een ‘agile’ cultuur houdt de organisatie wendbaar en competitief, maar hoe creëert u zoiets? Drie tips van Linked:HR.

De organisatie is 'agile' of wendbaar wanneer u en uw medewerkers snel kunnen inspelen op bedreigingen en veranderingen. Zowel van buitenaf als binnenin. Maar zo’n omslag is net als iedere andere cultuurverandering niet onmiddellijk gemaakt. Wat is er voor nodig om een ‘agile’ cultuur tot stand te brengen? Dat vraagt Neil Emslie, L&D-professional bij Thomson Reuters, zich af in de LinkedIn-discussiegroep Linked:HR. Uit de reacties komen interessante tips van professionals naar voren.

1. Creëer een tweerichtingscultuur

Nummer één op de to-do-lijst is wel om de top-down-cultuur te veranderen in tweerichtingsverkeer, met speciale aandacht voor de communicatie. Zo stelt Werner Wingen, een Product Management Excecutive in de IT-sector, die onlangs bij een groot, klassiek bedrijf werkte dat ‘agile’ werken invoerde. Wingen: “Dat betekent informatie en kennis omhoog en begeleiding naar beneden. Met klassieke organisaties die steeds meer de innovatieaanpak van Google en Facebook nastreven, zou ik zeggen: zorg dat de laagste afdelingen gehoord worden. Zorg dat je onderdeel bent van de dialoog. Dat is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat ‘agile’ niet alleen een papieren tijger wordt, maar er ook werkelijk een innovatieve cultuur ontstaat.”

En innoveren betaalt zich dubbel en dwars terug: bedrijven die veel investeren in innovatie, zien veel rooskleurigere winst- en omzetverwachtingen tegemoet dan bedrijven die dat niet doen, bleek eerder uit onderzoek van Berenschot.

2. Zorg voor een open communicatieplatform

Elke ervaren professional is ‘agile genoeg’ om te weten dat een paar zaken onontbeerlijk zijn om een wendbare organisatie tot stand te brengen: naadloze communicatie, een focus op innovatie, een ambitie om samen te werken en dat ook te faciliteren. Zo stelt Dipankar Banerjee, HR-strateeg bij verschillende IT-organisaties: “Begin bij het begin: zorg dat er een organisatiebreed platform is dat voor iedereen toegankelijk is, zodat verandering in de omgeving vroeg opgemerkt kan worden.”

3. Stop met functiespecialisatie

Transparantie en teamwork zijn onmisbaar voor een ‘agile’ cultuur, voegt Sandra Ahnkron-Sundberg, talentmanager bij het Zweedse Citerus AB, daaraan toe. Maar dat vergt het herzien of zelfs opheffen van functiespecialisatie, stelt ze. “Agile werkt niet goed wanneer medewerkers voornamelijk individueel werken of in groepen met dezelfde expertise. Dan blijven mensen in dezelfde patronen hangen.”

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl), Linked:HR


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen