< Terug naar overzicht

Zitten jongeren en werkgevers op dezelfde golflengte?

Hoe denken jongeren over de arbeidsmarkt? Hoe erg verschillen de visies van de werknemers van morgen met die van de werkgevers van vandaag? Het VBO trok, in samenwerking met AG, op onderzoek en ondervroeg achthonderd jongeren tussen zeventien en achtentwintig jaar oud en 180 werkgevers uit verschillende sectoren.

Om te beginnen: de helft van de leerlingen uit het secundair onderwijs vindt dat ze op school niet voldoende geïnformeerd zijn over hun opties op de arbeidsmarkt. De werkgevers zijn daarover nog minder optimistisch: van hen vindt maar liefst drie vierde dat de jongeren niet voldoende voorbereid zijn op de arbeidsmarkt.

Duurzaamheid & diversiteit

Een ander punt waarover jongeren en werkgevers het oneens zijn is de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven. Bijna alle werkgevers (84 procent) beweren dat aandacht voor milieu en maatschappij in de waarden van hun bedrijf vervat zit, maar de helft van de jongeren vindt dat bedrijven hier nog méér een voortrekkersrol moeten spelen.

Ook over diversiteit lopen de meningen uiteen: bijna de helft van de werkgevers geeft aan een diversiteitsbeleid te hebben, waarin bij de meerderheid genderdiversiteit is opgenomen, terwijl een meerderheid van de jongeren (70 procent) voorstander is van genderquota.

Jobinhoud > extralegale voordelen

Jongeren vinden extralegale voordelen minder belangrijk dan jobinhoud en een goed nettoloon. Als er extralegale voordelen worden toegekend dan staan de maaltijdcheques, een bedrijfswagen en hospitalisatieverzekering in de top drie.

Werkgevers schatten het belang van een bedrijfswagen iets hoger in (aangestipt door 61 procent van de werkgevers ten opzichte van 46 procent van de jongeren). Maar de auto staat bij de jongeren dan wel weer bovenaan op het lijstje voor woon-werkverplaatsingen.

Opvallend: bij werkgevers staat de gsm op twee, bij jongeren staat die niet eens in de top vijf.

Niet alleen verschillen

Werkgevers en jongeren zijn het over sommige punten ook eens met elkaar. Zo verwacht driekwart van de jongeren flexibiliteit van de werkgever, en drie op vijf wil telewerken wanneer de job dat toelaat. De werkgevers bieden de flexibiliteit die jongeren verwachten: 89 procent van de werkgevers biedt telewerk en flexibele uren aan.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen