< Terug naar overzicht

Zitten is gevaarlijker dan je denkt

De Vlaming zit gemiddeld bijna negen uur per dag op een stoel, zetel of bank. Dat is veel te veel en het verhoogt zelfs de kans op kanker. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) heeft een aanbevelingsrapport over dit nieuwe gezondheidsthema opgesteld. Het wil een einde maken aan de 'zitcultuur'.

In totaal zitten we gemiddeld 50 tot 85 procent van de dag stil, vooral op school en op het werk. Kinderen in de basisschool zitten gemiddeld bijna 40 procent van de schooluren en middelbare schooljongeren 50 procent. Vlaamse bedienden en kaderleden zitten 70 procent van de werkuren. En ook thuis wordt heel wat gezeten: aan tafel, voor de televisie of de computer.

Aanslag op de gezondheid

Recent onderzoek toont aan dat wie een hele dag lang stilzit, meer risico loopt op hartziekten, darmkanker, diabetes, depressie en voortijdige dood. “Zelfs gezondheidsprofessionals en beleidsmakers zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s van stilzitten voor de gezondheid”, waarschuwen de auteurs van het rapport, Femke De Meester en Ragnar Van Acker. “Daarom hebben we voor hen alle wetenschappelijke informatie hierover gebundeld in een rapport.”

“Ga elk half uur even kort de benen strekken”

De onderzoekers geven de raad om lange periodes van stilzitten te beperken en na 20 tot 30 minuten even recht te staan. Zit je lang op je werk of in de zetel? Sta na een half uur eens recht en ga bijvoorbeeld kort de benen strekken. Of bel staand in plaats van zittend. Het vraagt weinig inspanningen, en de kans op onder andere kanker, diabetes of overgewicht vermindert aanzienlijk.

“Het thema van sedentair gedrag zal ook aan bod komen tijdens het voortraject van de gezondheidsconferentie in 2016”, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “Deze conferentie bepaalt de toekomst van het Vlaams gezondheidsbeleid op het vlak van voeding en beweging.” Zo hopen ook de beleidsmakers meer aandacht te genereren voor deze thematiek.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen