< Terug naar overzicht

Zingeving en zelfontplooiing almaar belangrijker op het werk

Vlamingen zoeken almaar meer zingeving in hun job en eisen meer dan ooit dat hun werkgever zorgdraagt voor de planeet en investeert in sociale projecten. Op het vlak van opleiding vinden ze zelfontplooiing belangrijker dan de drijfveer om beter te worden in hun job. In praktijk zijn het vooral lang geschoolden die bijscholingskansen krijgen en grijpen.

Bijna negen op tien Vlamingen werken omdat ze iets willen betekenen voor de maatschappij. Dat blijkt uit onderzoek van Trendhuis dat voor het elfde jaar op rij de percepties en attitudes van werknemers onderzocht. De enquête werd gevoerd bij ruim 1300 Vlamingen. Bij dezelfde rondvraag in 2015 scoorde het genoemde motief bij minder dan zeven op tien. Werknemers verwachten niet enkel van de politiek een groener en socialer beleid, maar ook van hun werkgevers. Nog meer dan vorige jaren willen Vlamingen dat hun werkgever zorg draagt voor de planeet (93 procent) en investeert in sociale projecten (86 procent).

Werken komt voor de Vlaming dus meer in het teken van zingeving te staan, terwijl financiële factoren stagneren. Die trend is sterk zichtbaar onder 20-35-jarigen: daar werkt negen op tien om iets te betekenen voor de maatschappij en zes op tien om carrière te maken. Bij oudere generaties willen minder dan vier op tien nog carrière maken.

Liever opleiding voor zichzelf dan voor werkgever

Driekwart van de Vlamingen ziet opleidingen als een manier om zichzelf te ontwikkelen. Dat is dus een grotere drijfveer dan beter te worden in hun job (58 procent). Maar opleiding volgen is niet altijd evident. Zo heeft 13 procent van Vlamingen die voor een kmo werkt nog nooit een werkgerelateerde opleiding gevolgd. Dat kan te wijten zijn aan een gebrek aan structuur of tijd, of aan angst van de kmo om de bijgeschoolde werknemers kwijt te geraken aan grotere vissen. Bij grote bedrijven heeft 6 procent nog nooit opleiding gevolgd.

Daarnaast worden werknemers door hun eigen levenssituatie belemmerd. Zo wijst een op drie tijdgebrek aan als oorzaak om geen opleiding te kunnen volgen en vindt een op vier de locaties en tijdstippen van de opleiding niet flexibel genoeg.

In ons land zijn werkgevers bij wet verplicht om elk jaar minstens twee opleidingsdagen aan te bieden per voltijdse werknemer. Hier wordt echter niet altijd zo nauw mee omgesprongen. Er valt zelfs een mattheuseffect waar te nemen: 14 procent van kortgeschoolden kreeg tijdens de carrière nog nooit een opleiding. Bij langgeschoolden is dat 7 procent. Vooral kortgeschoolde vrouwen trekken hier met 22 procent aan het kortste eind.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen