< Terug naar overzicht

Ziekteverzuim in België daalt

Voor het eerst sinds 2000 daalde vorig jaar het algemeen ziekteverzuim in België. Dat stelt SD Worx vast op grond van een analyse van de verzuimcijfers. Een zieke voltijdse werknemer kost gemiddeld 15,11 euro per uur.

Het algemeen ziekteverzuimpercentage in 2004 bedroeg 4,77%. Het jaar ervoor piekte het ziekteverzuim op 4,90%, nadat het drie jaar op rij gestegen was (van 4,43% in 2000). De onderzoekers vinden de daling nu vooral terug in een vermindering van het kortdurende verzuim van 2,25 naar 2,13%. Bovendien zijn er minder werknemers ziek geweest (55,20% tegenover 58,10% in 2003). Daar staat tegenover dat wie ziek wordt, gemiddeld langer afwezig blijft.


SD Worx detecteerde enkele verschillen volgens provincie en bedrijfsgrootte. Bij de dalers zitten Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant, bij de stijgers vinden we Waals-Brabant, Luxemburg en Namen terug.


In bedrijven met 250 tot 499 werknemers wordt een stagnatie vastgesteld, tegenover een dalende trend in de kleinere en grotere organisaties.


De daling van het ziekteverzuim doet zich ten slotte in zowat alle sectoren voor. Al blijven de ziekenhuizen (5,68%) en de textiel (7,09) een stuk boven het landelijk gemiddelde.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen