< Terug naar overzicht

Ziekteverzuim bij ambtenaren op hoogste peil in jaren (vaak met stress als oorzaak)

Het ziekteverzuim bij de federale ambtenaren is in 2015 naar het hoogste peil in jaren gestegen. In meer dan een derde van de gevallen is de oorzaak stress. En voor dit jaar dreigen de cijfers nog zwaarder uit te vallen.

Uit de meest recente cijfers van Medex, de dienst medische expertise van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, blijkt dat het ziekteverzuim van federale ambtenaren vorig jaar gestegen is naar 5,98 procent. Met andere woorden: op honderd werkdagen wordt bijna zes dagen niet gewerkt wegens ziekte.

Daarmee ligt het ziekteverzuim op het hoogste niveau in jaren: in 2014 bedroeg het 5,71 procent, in 2013 5,57 procent en in 2012 5,50 procent.

Grote boosdoener: stress (net als in de privésector)

De belangrijkste reden is ongetwijfeld stress, vertelt Eduard De Decker, diensthoofd ziekteverzuim bij Medex. “Stress is al jaren aan een opmars bezig. Meer dan 30 procent van de ziektedagen is het gevolg van stressgerelateerde aandoeningen."

Met 5,98 procent ligt het ziekteverzuim bij de federale ambtenaren overigens in lijn met cijfers uit de privésector. Cijfers van Securex geven een ziekteverzuim voor de privésector van 6,95 procent voor 2015, tegen 6,52 procent in 2014. SD Worx geeft wat lagere percentages: 5,41 procent in 2015 en 5,12 procent in 2014. Ook hier ligt stress aan de basis van het stijgende ziekteverzuim.

Bron: De Morgen (demorgen.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen