< Terug naar overzicht

Zieken kosten de staat voortaan meer dan werklozen

In 2017 zal de overheid voor het eerst meer geld uitgeven aan zieken dan aan werklozen. Dat blijkt uit een prognose van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

De voorbije jaren nam het aantal chronisch zieken fors toe. Dat de uitgaven daarvoor stijgen, is geen verrassing. Maar in 2017 maakt de sociale zekerheid een historische klik: voor het eerst zullen de kosten voor langdurig zieken die voor werklozen overtreffen.

Volgens de prognose van minister Maggie De Block stijgen de uitgaven voor arbeidsongeschiktheid tot 7,96 miljard euro. Dat bedrag ligt iets hoger dan de dalende uitgaven voor de werkloosheid (7,79 miljard euro). De optelsom van beide blijft min of meer gelijk. Dat betekent dat de daling in de werkloosheid wordt tenietgedaan door de stijging in de chronische ziektes.

Inzetten op integratie

De Block wil het aantal langdurig zieken terugschroeven, maar zonder heksenjacht. De cijfers tonen aan dat het belangrijk is langdurig zieken weer te integreren in de arbeidsmarkt. “Wie weer begint te werken, bijvoorbeeld één dag per week, ziet zijn uitkering soms snel terugvallen. Die regressie zullen we verzachten. Ook wordt de eerste gewerkte dag per week 'gratis'. Je behoudt dus je loon én je volledige ziekte-uitkering”, stelt haar woordvoerster.

Tegelijk moeten ook werkgevers beter worden gecontroleerd: in een experiment waarbij kandidaten solliciteerden op basis van een cv met of zonder verleden van depressie, bleek dat een duidelijk effect te hebben op de kans dat ze uitgenodigd werden voor een gesprek.

Bron: De Morgen (demorgen.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen