< Terug naar overzicht

Zeven op tien werknemers bewegen te weinig

‘Meer bewegen’ mag voor velen met stip op nummer een staan als goed voornemen, slechts een op drie Belgische werknemers geeft aan genoeg te bewegen. Mannen doen het iets beter dan vrouwen. Het aantal werknemers dat te weinig beweegt neemt wel gestaag af. In 2011 ging het nog om 75,5 procent, tegenover 70,2 procent vorig jaar.

We zitten te veel en bewegen te weinig. De Wereldgezondheidsorganisatie schrijft voor om minstens vijf dagen per week een half uur matig te bewegen of drie dagen een klein half uur intensief te bewegen. Maar liefst 70,2 procent van de Belgische werknemers haalt deze richtlijn niet. Hoe ouder, hoe minder we bewegen: zo haalt 73 procent van de 45-plussers de bewegingsnorm niet, tegenover 63,8 procent van de werknemers jonger dan 25. Dit blijkt uit een rapport van externe dienst voor preventie en bescherming op het werk IDEWE. Voor het onderzoek werden de medische gegevens van meer dan 230.000 werknemers onder de loep genomen.

Enkel de beweging buiten de beroepsactiviteit werd meegerekend in het onderzoek. Dit verklaart deels waarom de werknemers in de horeca het slechtst scoren. Zij leggen al heel wat stappen af tijdens hun dagelijkse job. Maar ook in de transportsector en de handel is nog werk aan de winkel, daar beweegt respectievelijk 74,9 procent en 73,3 procent niet genoeg. De overheids- en de onderwijssector halen met respectievelijk 63 en 67 procent het beste rapport.

Overgewicht

Overgewicht is een van de gevolgen van een gebrek aan beweging. Niet minder dan 55,4 procent van de Belgische werknemers torst te veel kilo’s mee. Bijna een op vijf (19,3 procent) heeft zelfs een BMI van meer dan 30 en is dus obees. Verontrustend is dat het aantal werknemers met overgewicht blijft toenemen. Vorig jaar waren dit er nog bijna een procent minder (54,6 procent) en in 2011 was ‘slechts’ 51,4 procent te zwaar.

Mannen (61,2 procent) zitten vaker in de overgewichtcategorie dan vrouwen (47,5 procent), en hun aantal neemt ook sneller toe. Over een periode van zeven jaar kwamen er 3,5 procent meer mannen met overgewicht bij, tegenover 2,9 procent bij de vrouwen. De overtollige kilo’s nemen ook toe met de leeftijd: onder de 25 jaar is 35 procent te zwaar, bij de groep van 25 tot 34 jaar is dat 46,1 procent en bij de 55-plussers zelfs 64,5 procent.

De verschillen qua sector zijn frappant: in het onderwijs kampt bijna de helft van de werknemers met overgewicht (48,8 procent) terwijl in de transportsector ruim zeven op tien werknemers een BMI heeft van 25 of meer. De bouw- en de industriesector volgen met respectievelijk 62,3 procent en 59,9 procent. Niet toevallig zijn dit sectoren waar mannen oververtegenwoordigd zijn. Toch blijkt uit het onderzoek dat zowel de leeftijd als het geslacht deze grote verschillen niet alleen verklaren, ook de sector heeft een impact.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen