< Terug naar overzicht

Zeven op de tien vacatureteksten zijn ronduit slecht

Nagenoeg 70 procent van de vacatureteksten scoren een duidelijke onvoldoende. Bij een eerdere editie van het onderzoek, precies een jaar geleden, was ‘slechts’ de helft van de vacatures ronduit slecht.

Het onderzoek van Campaign Group in Nederland analyseerde de vacatureteksten van bijna 500 werkgevers op vijf dimensies. Op vier van de vijf dimensies was de uitslag een onvoldoende:
 • Aantrekkelijkheid (opmaak en vormgeving): 4,9

 • Wie (wie zoekt de organisatie): 6,0

 • Wat (omschrijving baan en werkgever): 5,1

 • Waarom (aanbod werkgever): 4,9

 • Waar & wanneer (‘call to action’): 4,6


 • Ze weten welk opleidingsniveau


  Ook vorig jaar behaalde de dimensie ‘wie’ een 6,0. Dat geeft aan dat de werkgevers een tamelijk goed beeld hebben van wie ze zoeken. Ze kennen vooral het opleidingniveau dat ze willen.
  Toch laten de werkgevers ook binnen die dimensie steken vallen in het onderdeel ‘werkervaring’. Ze lichten immers lang niet altijd toe hoeveel en wat voor soort werkervaring er gevraagd wordt.

  Functiebenamingen zijn duidelijk


  Binnen de dimensie ‘wie’ scoorde ook het onderdeel functiebenaming goed. In 74 procent van de vacatureteksten was de functiebenaming duidelijk en niet vatbaar voor verschillende interpretaties.
  Hierdoor werkt de functiebenaming selecterend en wordt alleen de beoogde doelgroep aangesproken. Toch geeft de score van 6,1 aan dat er nog veel ruimte voor verbetering is.

  Werkgevers spreken doelgroep niet aan


  Veel werkgevers lijken niet te weten hoe ze een kandidaat kunnen aansporen om daadwerkelijk te solliciteren. Om de juiste kandidaten aan te trekken, is het belangrijk om de wensen en behoeften van de doelgroep centraal te stellen. Wie daarin slaagt, spreekt de juiste doelgroep aan.

  Vormgeving voldoet niet


  In veel vacatureteksten ontbreekt het aan ‘stopping power’. Kortom, de opmaak of vormgeving doet de vacaturetekst niet opvallen.
  Er wordt te weinig gewerkt met de (juiste) logo’s, foto’s en beelden. Blijkbaar beseffen veel werkgevers niet dat een vacaturetekst door kleine aanpassingen veel meer in het oog springt.

  ‘Call to action’ ontbreekt


  Een overdonderende 77 procent van de vacatureteksten scoort een onvoldoende op het onderdeel ‘call to action’. Vaak ontbreekt zelfs een afsluitdatum, waardoor niet duidelijk is of er nú al iemand gevraagd wordt.

  Bron: Managernet (Nederland)

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen