< Terug naar overzicht

Zes op de tien Nederlandse bedrijven staan telewerken toe

59 procent van de Nederlandse bedrijven met 10 of meer werknemers ondersteunt telewerken. In de financiƫle sector en in ICT ligt dat percentage zelfs nog hoger en laat 90 procent toe dat medewerkers telewerken.

Dit blijkt uit cijfers die het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendmaakte. Vooral bedrijven in de financiƫle en ICT-sector ondersteunen telewerken op grote schaal. In beide branches betreft het negen op de tien bedrijven. Het vele gebruik van computers bij het werk in deze sectoren vergemakkelijkt het aanbieden van telewerkfaciliteiten.

In sectoren waarbij een groot deel van het personeel fysiek aanwezig moet zijn, doen bedrijven uiteraard veel minder aan telewerken. Zo komt telewerken in de bouw bij minder dan de helft van de bedrijven voor. Hekkensluiter is de horeca, waar ruim een kwart van de bedrijven over telewerkfaciliteiten beschikt.

Het aandeel Nederlandse bedrijven waar telewerken voorkomt, is in 2012 ten opzichte van 2010 niet meer gegroeid. Tussen 2004 en 2010 nam het aandeel bedrijven met telewerkers sterk toe. In 2004 bood nog maar een kwart van de bedrijven gelegenheid tot telewerken, in 2010 was dat ruim 60 procent. Dit betekent dat in zes jaar tijd het aandeel bedrijven met telewerkers meer dan verdubbeld is.

Het aandeel bedrijven in Nederland dat telewerken ondersteunt, ligt iets onder het gemiddelde van 60 procent in de Europese Unie. Finland heeft naar verhouding de meeste bedrijven met telewerkfaciliteiten: bij acht op de tien bedrijven is er sprake van telewerk. In Frankrijk en Spanje daarentegen is het aandeel bedrijven met telewerkers betrekkelijk laag.

Bron: CBS/ Trouw/HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen