< Terug naar overzicht

Zelfvertrouwen op het werk maakt ook thuisfront blij

Wie stress heeft op het werk, beïnvloedt vaak ook het gevoel van welzijn van het thuisfront. Maar het omgekeerde is ook waar. Een goede werkdag maakt ook het thuisfront blij.

Dat stelt The British Psychological Society (BPS) op basis van Duits onderzoek. Onderzoeker Angela Neff bekeek met haar collega’s het gevoel van eigenwaarde van meer dan honderd werkende stellen. Twee keer per dag moesten zij aangeven hoe het met hun zelfvertrouwen was gesteld: één keer als ze thuiskwamen van het werk en één keer vlak voor ze naar bed gingen.

Het bleek dat partners van werknemers die blakend van zelfvertrouwen thuiskwamen van hun werk, ‘s avonds zelf ook een sterker gevoel van eigenwaarde hadden. Het effect was sterker wanneer de partners normaal gesproken weinig zelfvertrouwen hebben en wanneer zij empatisch zijn.

Volgens de onderzoekers bewijst dit dat werk en privéleven elkaar niet hoeven te bijten, maar een gunstig effect op elkaar kunnen hebben. De onderzoekers plaatsen wel enige kanttekeningen bij het onderzoek. Vrijwel alle proefpersonen waren wetenschappers en dus nauwelijks representatief voor de gemiddelde werkvloer. Bovendien is niet bekend hoe de positieve gevoelens op een ander worden overgedragen.

Bron: PW De Gids

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen