< Terug naar overzicht

Zelfstandigen meest tevreden over werk

Werknemers zijn minder tevreden over hun werk dan zelfstandigen. Toch maakt ruim de helft van de zelfstandige ondernemers zich wel eens zorgen over de toekomst van hun bedrijf, vooral als ze werknemers in dienst hebben.

Volgens de eerste resultaten van de Nederlandse ‘Zelfstandigen Enquête Arbeid 2015’ is ruim 24% van de zelfstandige ondernemers zeer tevreden over hun werk. De ‘nieuwe zelfstandigen’ zonder personeel (die voornamelijk eigen arbeid of diensten inzetten) zijn nog meer tevreden: 27% van deze ondernemers geeft aan zeer tevreden te zijn. Bij de werknemers verklaart 17% zeer tevreden te zijn met het werk.

In de landbouw, industrie en bouwnijverheid is de tevredenheid onder zelfstandigen het laagst, met 17% en 18%. Zij zijn ongeveer net zo tevreden als mensen in loondienst. Accountants, architecten en winkeliers horen dan weer bij de groep met de meeste zeer tevreden zelfstandigen.

Vooral zelfstandigen met werknemers in dienst maken zich vaak zorgen

Hoewel zelfstandige ondernemers relatief vaak zeer tevreden zijn, maakt een groot deel zich wel eens zorgen over de toekomst van hun onderneming. In het eerste kwartaal van 2015 was dat ruim de helft (55%) van de zelfstandige ondernemers. Ongeveer 5% van hen stelt zelfs een groot risico te lopen dat hun onderneming failliet gaat. Voornamelijk zelfstandigen met personeel in dienst maken zich vaak zorgen.

En ook al zijn veel zelfstandigen blij met hun werk, toch dacht bijna een kwart er vorig jaar over na om een baan te zoeken als werknemer. 44% van deze groep ging zelfs actief op zoek naar een baan. De meeste zelfstandigen werken echter liever niet voor een baas. 84% van alle zelfstandig ondernemers zou, als het aan hen lag, over vijf jaar dan ook nog steeds zelfstandig zijn.

Bron: P&Oactueel (penoactueel.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen