< Terug naar overzicht

Zelfstandige uit noodzaak?

Veel ontslagen werknemers kiezen uit noodzaak voor het statuut van zelfstandige. Maar ook grotere bedrijven doen steeds vaker een beroep op zelfstandigen in plaats van vaste medewerkers. Liefst 59 procent van de ondernemingen die tussen 1 januari en 31 augustus 2013 werden opgericht, zijn eenmanszaken.

Dat blijkt uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon. Eén van de redenen voor de opmerkelijke groei is dat grotere bedrijven steeds meer een beroep doen op zelfstandigen in plaats van vaste medewerkers.

Graydon verwijst naar de telecomsector, waar in een jaar tijd het aantal opgerichte eenmanszaken verdubbelde. Nader onderzoek leert dat het vaak om personen gaat die op zelfstandige basis als consultant voor een telecomoperator bijverdienen. Dit jaar gaat het al om 1369 eenmanszaken in de telecomsector, goed voor 3,85 procent van alle oprichtingen in België. In de eerste acht maanden vorig jaar ging het om slechts 523 eenmanszaken.

Een andere belangrijke reden voor het toegenomen aantal eenmanszaken is de economische crisis. Veel ontslagen kaderleden proberen als consultant aan de bak proberen te komen. Zij staan intussen voor 5 procent van het aantal opgerichte zaken. Geen enkele sector scoort hoger. De ontslagen werknemers doen dat eerder uit noodzaak, want ze vinden vaak geen nieuwe baan.

Graydon wijst ook op het hoge aantal stopzettingen in die groep. Dat kan erop wijzen dat, zodra die mensen een nieuwe job hebben gevonden, ze hun activiteiten als zelfstandige meteen stopzetten.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen