< Terug naar overzicht

Zelfstandige moeders krijgen binnenkort zonder aanvraag dienstencheques

Vrouwelijke zelfstandigen die net ouder zijn geworden, moeten niet meer zelf een aanvraag indienen voor hun 105 gratis dienstencheques. Vanaf nu zal het sociaal verzekeringsfonds zelf vragen of ze die dienstencheques willen dankzij een koninklijk besluit dat groen licht kreeg op de ministerraad.

Sinds 2016 krijgt een zelfstandige moeder 105 dienstencheques. Vorig jaar betaalden de sociale verzekeringsfondsen 477.192 dienstencheques uit voor moederschapshulp, goed voor zo'n 4545 begunstigden.  

Dankzij die cijfers merkte minister Borsus (MR, minister van Middenstand, Zelfstandigen, Kmo's, Landbouw en Maatschappelijke integratie) op dat ongeveer 650 jonge zelfstandige mama's geen beroep deden op de dienstencheques. Volgens hem zijn er twee verklaringen waarom 12,5 procent van de zelfstandige moeders hun dienstencheques niet hebben opgevraagd: de maatregel is niet bekend genoeg of ze hebben er geen behoefte aan.

De nieuwe automatische toekenning wordt opgenomen in het koninklijk besluit van minister Borsus en minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat het verzekeringsfonds zelf contact opneemt met de vrouw wanneer het te weten komt dat ze bevallen is. De vereenvoudigde procedure gaat op 1 september 2017 van start.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen