< Terug naar overzicht

Zelfs de wc op het werk heeft een invloed op de productiviteit

De indeling van een kantoorruimte kan interactie tussen collega’s stimuleren, of net niet. Architecten houden hier dus best rekening mee als ze kantoren ontwerpen, want meer interactie staat gelijk aan een hogere productiviteit.

Nu kan je meer interactie forceren door teambuildings, kantoorfeestjes of een barbecue met alle collega’s te organiseren, maar architect David Lewis wil het praktischer aanpakken en de interactiemogelijkheden in de basisstructuur van het kantoor inbouwen. Een uitgedachte kantoorinrichting draagt immers veel consequenter bij tot een natuurlijke interactie onder collega’s.

Neem nu plekken die door de meeste collega’s regelmatig gefrequenteerd worden: de wc, de keuken, koffiemachine, printers en kopieermachine. Deze kunnen ingepland worden op plekken in de kantooromgeving waar de kans op interactie met collega’s het grootst is.

Software simuleert

Meer sociale plekken creëren of de meest sociale route uitstippelen om naar een interactie-hotspot te gaan, klinkt allemaal erg logisch, maar hoe begin je eraan?

Architect Lewis gebruikt een computerprogramma, ontwikkeld door NBBJ Architects, om uit te testen welke opstelling het beste werkt. De avatars in het programma worden geprogrammeerd als werknemers. Zij beelden uit hoe de collega’s zouden functioneren op de werkvloer. Het algoritme dat ze hiervoor gebruiken, kan steeds opnieuw aangepast worden aan het specifieke personeelsbestand van het betrokken bedrijf. Elk bedrijf en elke werknemer is uniek en niet elke omgeving heeft evenveel stimulering nodig, of evenveel nood aan interactie.

Architecten kunnen met dit programma berekenen hoeveel mensen elkaar zouden tegenkomen of ontmoeten op hun traject van en naar de printer, aan de koffiemachine of op weg naar het toilet. Zo kunnen ze aan de hand van de avatars zien welke kantoor-lay-out de meeste interacties genereert.

Reeds in de praktijk

De software werd ondertussen al gebruikt voor het ontwerpen van het grondplan van het Samsung-hoofdkantoor in de VS, maar zal zonder twijfel bij veel topbedrijven aanslaan. Grote Silicon Valley-ondernemingen steken immers heel wat tijd, moeite en geld in het creëren van kantooromgevingen die de isolatie van werknemers tegengaan.

Bron: Jobat (jobat.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen