< Terug naar overzicht

Zelfregulering als antwoord tegen discriminatie op de arbeidsmarkt

De meerderheidspartijen in het federale parlement hebben een akkoord bereikt over de wijze waarop ze de discriminatie op de arbeidsmarkt willen aanpakken. Hun resolutie komt er in de nasleep van de publicatie van een onderzoeksrapport door het Minderhedenforum, genaamd ‘Dienstencheques: subsidiëren om te discrimineren’.

De resolutie bevat onder meer de volgende punten:

  • Het debat heeft voortaan betrekking op de hele arbeidsmarkt en niet meer enkel op de sectoren uitzendarbeid en dienstencheques.
  • De uitzendsector wordt genoemd als een mooi voorbeeld van een succesvolle aanpak waar zelfregulering resultaten oplevert.
  • Het moet aan de sociale partners worden overgelaten zelf instrumenten te ontwikkelen waarmee kan worden nagegaan in welke mate er discriminatie is en daarna bij de betrokken bedrijven te bemiddelen.
  • Zelfregulering biedt de mogelijkheid al een heel stuk van de weg af te leggen.
  • Er moet blijvend aandacht worden besteed aan alle elementen die de lage werkzaamheidsgraad van sommige doelgroepen kunnen verklaren. Het gaat hier immers om een gedeelde verantwoordelijkheid om kansen te bieden, maar ook om deze te grijpen.
  • De overheid zal geen ‘mystery calls’ organiseren en wil de nadruk leggen op een benadering via de sectoren.

Federgon, de federatie van HR-dienstverleners, vindt het wel jammer dat de sectoren de resultaten van de zelfregulering automatisch moeten overmaken aan de Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten. De andere maatregelen daarentegen worden door de federatie heel positief onthaald. Ze verklaren dan ook blij te kunnen vaststellen dat de meerderheidspartijen alle inspanningen die de uitzendsector al vele jaren levert als voorbeeld nemen. “Een mooi bewijs dat zelfregulering werkt en de beste keuze blijft in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt”, klinkt het bij Federgon.

Bron: Federgon (federgon.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen