< Terug naar overzicht

Zeg vaarwel tegen uitstelgedrag

Wie kent het niet? We stellen allemaal wel eens taken uit, van kleine klusjes tot belangrijke projecten. Nochtans beseffen we heel goed dat uitstelgedrag zal leiden tot moeilijkheden en extra stress. Daarom enkele tips om dit gedrag aan te pakken.

Onze drang tot uitstel is biologisch bepaald, beweert Timothy Pychyl, hoogleraar Psychologie en directeur van de Procrastination Research Group aan Carleton University. “Uitstelgedrag is het resultaat van het gevecht tussen twee helften van ons brein, het limbisch systeem en de prefrontale cortex, als het geconfronteerd wordt met een vervelende taak. 'Wint' het limbisch systeem (en dat is vrij vaak het geval), dan wordt er lekker uitgesteld.”

“Dat limbisch systeem”, zo duidt Pychyl, “is ‘ouder’, dominanter en werkt op de automaat. Het vertelt ons bijvoorbeeld om onze hand weg te trekken als we het in de vlam van een kaars houden. De prefrontale cortex is het ‘nieuwere’ gedeelte dat ons in staat stelt om informatie te integreren en beslissingen te nemen. Het werkt niet automatisch en je moet het zelf actief in werking stellen. Doe je dat niet, dan neemt het limbisch systeem het over en gaan we uitstellen.”

Tips

Enkele tips om dat uitstelgedrag te omzeilen:

Streng zijn voor onszelf

Allereerst moeten we ons aanzetten om die taak nu onmiddellijk uit te voeren. We moeten immers actief onze prefrontale cortex in werking stellen. Op de moeilijke momenten kan het helpen eens te denken aan de volgende dag die overladen zal worden met het uitgestelde werk. Wees streng voor jezelf.

Moeilijke taken eerst

Om uitstelgedrag te voorkomen of te beperken, is het wenselijk om te beginnen met de taak waar we het meest tegenop zien. We beschikken namelijk maar over een beperkte hoeveelheid wilskracht. Als we met volle energie aan de moeilijkste taak beginnen, heeft dat de grootste kans van slagen.

Maak taken kleiner

Een andere tip is om grote en daarom ontmoedigende taken te verkleinen en de doelstelling per deel vast te leggen. Vandaag de helft afwerken en morgen de andere helft, bijvoorbeeld. Is een taak moeilijk te splitsen? Werk er dan vandaag toch vijf minuten aan. Vaak verloopt de opdracht zelfs vlotter dan verwacht.

Concrete 'to do'-lijst

Regelmatig stellen we een 'to do'-lijstje op met wel tien of meer taken. Het probleem is dat ons lijstje vaak niet echt concreet is. De truc is een zo concreet mogelijke 'to do'-lijst, met exactere doelen en strakkere deadlines.

Zorg voor minder afleiding

We zijn door ons drukke leven nogal snel afgeleid en daardoor verliezen we heel wat tijd, denk aan telefoon, Facebook of Twitter. Vaak duurt het na een onderbreking even voor we weer geconcentreerd in het ritme zitten. Ook een rommelig bureau kan aanleiding geven tot meer uitstelgedrag, het zou volgens onderzoekers van het Princeton Neuroscience Institute onze focus immers sterk verminderen.

Geen uitstelgedrag meer dus?

Mochten deze tips nog niet volstaan, dan kan u zich best aansluiten bij Joseph Ferrari, hoogleraar Psychologie aan DePaul University. Hij zegt heel toepasselijk: “Als je toch behoefte hebt aan uitstelgedrag, ruim dan eerst maar eens je bureau op.”

Bron: HRbase (hrbase.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen