< Terug naar overzicht

Zeer weinig allochtonen en arbeidsgehandicapten aan het werk bij Vlaamse overheid

Het 'gelijke kansen en diversiteitsplan' van de Vlaamse overheid moet meer resultaat opleveren. Dat schrijven de SERV en de commissie Diversiteit in hun advies over het plan 2012.

De Vlaamse overheid en Jobpunt Vlaanderen moeten meer moeite doen om kansengroepen te rekruteren voor vacatures en stages. Het wegwerken van taaldrempels en de erkenning van competenties kan waardevolle kandidaten uit de kansengroepen opleveren. Dat zal nodig zijn om de streefcijfers voor evenredige vertegenwoordiging te halen. Het personeelsbestand van de Vlaamse overheid telt slechts 2,7 procent allochtonen en 1,2 procent personen met een arbeidshandicap.

“Goede bedoelingen alleen zijn niet genoeg. Het wordt tijd dat de Vlaamse overheid niet alleen een actieplan voor gelijke kansen en diversiteit opstelt, maar het ook daadwerkelijk uitvoert, in alle entiteiten”, zegt Caroline Copers, voorzitter van de SERV.

‘Witte’ entiteiten moeten allochtonen aanwerven


De overheid moet haar verantwoordelijkheid opnemen en haar voorbeeldfunctie waar maken. Alle entiteiten moeten inspanningen doen. Elke leidend ambtenaar draagt de verantwoordelijkheid voor het diversiteitsbeleid in zijn entiteit en moet daarop door zijn of haar minister worden beoordeeld.

De Lijn, VDAB, UZ Gent en Kind en Gezin bewijzen dat het kan. Samen stellen ze twee derde van de allochtone Vlaamse ambtenaren te werk. Allochtonen maken 3 tot 5 procent uit van hun personeelsbestand. Daar tegenover staan 43 entiteiten met minder dan 1 procent allochtone personeelsleden.

De Vlaamse overheid wil het streefcijfer voor personeelsleden met een arbeidshandicap verlagen naar 3 procent. Het streefcijfer van 4,5 procent tegen 2015 vindt ze te ambitieus. “Dat is een verkeerd signaal”, aldus de SERV en de commissie Diversiteit. “De Vlaamse overheid moet meer inzetten op instroom en ook op retentie via disability management. De tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap bij de Vlaamse overheid is immers problematisch. Slechts 1,2 procent van de personeelsleden behoort tot die groep.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen