< Terug naar overzicht

Wordt oudere in dienst houden duurder?

Het banenplan dat het in dienst houden van ouderen goedkoper maakte, zou worden afgeschaft. In de plaats erzan komen nieuwe lastenverlagingen die werkgevers aanzetten laaggeschoolde jonge werklozen aan te werven en oudere werklozen (45+) als ze een half jaar werkloos zijn.

Een en ander werd vorige week bevestigd door federaal minister van Arbeid Joëlle Milquet (CDH) aan Kamerlid Hans Bonte (SP.A) in het Kamerdebat over de federale begroting.
Een vijftigplusser die in dienst is, wordt 5 tot 10 procent duurder dan vandaag. Wie hem afdankt en vervangt door een jonge laaggeschoolde werkloze of door een 45-plusser die al zes maanden werkloos is, bespaart 25 tot 50 procent van de loonkosten, zo rekent Bonte voor.

Vlaams doelgroepenbeleid


Het Kamerlid noemt dat een pervers beleid dat communautair scheefgetrokken is. Van alle werkenden van boven de vijftig jaar, is immers 80 procent Vlaming. Van alle werklozen onder de zesentwintig jaar is 80 procent Waal of Brusselaar.
Vlaanderen vraagt al lang een staatshervorming die het ‘doelgroepenbeleid' op de arbeidsmarkt overhevelt naar de deelstaten. Die hebben immers erg uiteenlopende behoeften.
Vlaanderens grootste probleem op de arbeidsmarkt is dat ouderen te vroeg uit het arbeidsproces gestoten worden. In Wallonië en Brussel is de jongerenwerkloosheid het grootste probleem.
De Vlaamse overheid spoort bedrijven aan de vijftigplussers langer in dienst te houden. De federale regering doet nu het tegengestelde.

Woensdag herbekijkt de regeringskern de toestand. Als de federale plannen hard worden, zal de Vlaamse regering het Vlaams parlement vragen opnieuw een belangenconflict in te roepen. Dat gebeurde dit voorjaar ook al bij de eerste federale poging om de vijftigplussers duurder te maken. De federale regering moest die maatregel toen tijdelijk intrekken.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen