< Terug naar overzicht

Wordt ‘crowd sourcing’ hét nieuwe organisatiemodel (met zeer weinig personeel in vaste dienst)?

In sommige bedrijven kan het personeelsbestand gereduceerd worden tot een kwart via ‘crowd sourcing’. Verwacht wordt dat een concern binnenkort van start gaat met de drastische hervorming. Hoe werkt het model? Wordt dit de genadeslag voor de ‘vaste dienst’?

Volgens het Britse vaktijdschrift Personnel Today bestudeert IT-reus IBM of het zijn huidige personeelsbestand van zo’n 399.000 medewerkers tegen 2017 kan reduceren tot een vaste kern van 100.000 personeelsleden. Het werk dat nu door het overige driekwart uitgevoerd wordt, gaat dan naar freelancers op projectbasis. IBM zou ‘crowd sourcing’ toepassen. Flexibiliteit in het kwadraat?

IBM zou wel een beroep blijven doen op de 300.000 ontslagen medewerkers. Zij worden immers de eerste kandidaten voor de uitbestede projecten.

Uiteraard is IBM lang niet de enige onderneming die deze drastische overgang onder de loep schuift. Het IT-concern kan het systeem alvast een enorme duw geven op weg naar de grote doorbraak.

‘Crowd sourcing’ was als begrip aanvankelijk alleen bedoeld om projecten zoals Wikipedia aan te wijzen. Het principe: gebruik de ‘wijsheid van de menigte’ om enorme projecten goedkoop op te zetten.

Bedrijven gaan daarin alsmaar verder. Bekendst is allicht het voorbeeld van Procter & Gamble. Het concern legt bepaalde zaken in zijn onderzoek en ontwikkeling voor aan een immense community van ‘solvers’, die hun ideeën kunnen geven en oplossingen aanreiken.

Met het model van P&G zitten we meteen al in de commerciële sfeer. De goede ideeën en oplossingen worden immers vergoed. Van daaruit is het nog een kleine stap naar de nieuwste evolutie in het model: leg ‘het project’ voor aan een freelancer of een bureau dat een relatief gering aantal freelancers verenigt.

Via dit verregaande flexibiliteitsmodel kunnen mettertijd heel wat personeelsleden in ‘vaste dienst’ plots niet meer zo ‘vast’ in dienst zijn. Toch waarschuwen diverse HR-experts nu al voor problemen. Hoe motiveer je al die freelancers? Alleen met geld? Schiet dat model niet tekort? Hoe creëer je nog een organisatiecultuur? Wat met loyaliteit? Wat met een beetje zekerheid op continuïteit? Bovendien wijzen experts ook op de belangrijke rol om al die projecten in goede banen te leiden.

Ondertussen ontkent IBM de berichten van de enorme personeelskrimp. De woordvoerder wijst alvast op de enorme toename van het aantal personeelsleden de jongste jaren.

Bron: P&O Actueel, Innovatief Organiseren, Over het nieuwe werken, Personnel Today

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen