< Terug naar overzicht

Wordt Belgacom geprivatiseerd?

Het lijkt erop dat wanneer er een rooms-blauwe federale regering gevormd wordt, een verdere privatisering van telecomoperator Belgacom op het programma staat. Zowel liberalen als christen-democraten zouden zo een fusie of een alliantie met een sectorgenoot mogelijk willen maken. Maar wat betekent dit voor de arbeidsrelaties en het personeelsbeleid?

Informateur Didier Reynders (MR) organiseerde onlangs een rondetafel met de gedelegeerd bestuurders van Belgacom, De Post en de NMBS. Vooral Belgacom staat voor veranderingen als een regering zonder socialisten wordt gevormd. De Belgische staat is nog steeds meerderheidsaandeelhouder van Belgacom. Tot nu toe was links gekant tegen elke vorm van privatisering van het bedrijf. De Vlaamse socialisten gaven er de voorbije jaren de voorkeur aan de meerderheid in Belgacom te behouden, in ruil voor een continue stroom dividendinkomsten. Die kunnen als ontvangsten in de begroting worden geboekt. Vorig jaar streek de staat voor 342 miljoen euro dividenden op. Met een centrumrechtse regering zou het anders kunnen lopen, schrijft De Tijd.
De Vlaamse liberalen willen al langer dan vandaag het meerderheidsbelang van de staat in Belgacom afbouwen. Open VLD wenst dat een nieuw strategisch en industrieel partnership de staat vervangt als referentieaandeelhouder. Ontslagnemend premier Guy Verhofstadt liet in september vorig jaar, in een reactie op speculatie over contacten tussen Belgacom en het Nederlandse KPN, nog weten dat Belgacom een partner moet zoeken en ‘structurele participaties’ aangaan.
Ook de CD&V zou nu gewonnen zijn voor de afbouw van het meerderheidsbelang van de staat in Belgcacom. Dan pas kan er werk worden gemaakt van een fusie of een alliantie. Belgacom en KPN zouden samen van op de Beneluxmarkt beter hun mannetje kunnen staan in Europa, luidt het.
Volgens Belgacom-ceo Didier Bellens betekent een gehele of gedeeltelijke verkoop van het aandelenpakket van de Belgische staat heel wat werk: “Alles in verband met het personeelsstatuut zou opnieuw onderzocht moeten worden. Toch zou er op sociaal vlak niet veel veranderen, wij maken geen onderscheid tussen statutairen en contractuelen en we werken met mensen van hier. Dat zal altijd zo blijven, want onze activiteiten zijn principieel Belgisch, privé-bedrijf of niet.”

Wenst u ook de visie van de Belgacom-top op het heden en de toekomst te kennen? In HR Square 45 (mei) lichten ceo Didier Bellens, vice-president en hoofdverantwoordelijke HR Belgium Anette Böhm en Director Labour Relations Sven Audenaert hun visie toe. Neem een abonnement via bert@hrsquare.be tel. 053/60.56.75. U krijgt er deze editie gratis bij.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen