< Terug naar overzicht

Worden sociale partners lobbymachines?

In een interview met De Tijd (2 maart 2004) laat de voorzitter van de Nationale Arbeidsraad (NAR), Paul Windey, het achterste van zijn tong zien. Windey zegt onomwonden dat het sociaal overleg wordt uitgehold en dat lobbywerk het eigenlijke overleg en de onderhandelingen verdringt.


Paul Windey ziet van op zijn bevoorrechte waarnemerpositie het sociaal overleg in België achteruitgaan. Hij wijt dit aan de “onduidelijke tijden” die mede het gevolg zijn van de politieke ontwikkelingen en activiteit op Europees en Belgisch niveau. De voorzitter van de NAR stelt vast dat precies door de autonome politieke beslissingen van de EU en de federale regering de regelmaat uit het sociaal overleg geraakt. Daardoor weten vakbonden en werkgevers niet meer wie wanneer waarover beslist en vinden ze hun draai niet meer. Noodgedwongen zoeken ze hun heil in politiek lobbywerk.


Windey vindt deze trend een kwalijke zaak. Hij heeft het zelfs over een pervers effect. Wij citeren Windey in De Tijd: “De democratie moet zorgen dat het overleg kan plaatsvinden, anders krijg je destabilisatie. Ze moet de beslissingsmomenten duidelijk stellen, de contouren van de beslissingen verduidelijken en communiceren wat er is beslist. Ze moet bakens zetten in tijden van verandering.”


De voorzitter van de NAR is van mening dat de bestaande onduidelijkheid over bevoegdheden, werkwijzen en wetgeving leidt tot een sociaal ‘legitimiteitsprobleem’. Hij wil dat de vakbonden “de Europese machinerie en boodschap (…) vertalen naar de burgers”, ten bate van de democratische legitimiteit. Paul Windey denkt ook dat – “zonder te vervallen in conservatisme” – de basiselementen van het sociaal overleg moeten en kunnen behouden worden.Akkoord met deze stellingen of niet? Lever uw bijdrage aan de discussie bij jos.gavel@hrsquare.bePaul Windey is een van de sprekers op de HR Square November Conference 2004. De conferentie vindt dit jaar plaats in Amsterdam, van 25 tot 27 november. Het thema luidt ‘Sociale conflicten: dynamiek, preventie en beheersing’. Voorzitter en agent provocateur op het evenement is Marcel Van Aken (directeur sociale zaken Glaverbel). Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt. Vraag het aan via info@hrsquare.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen