< Terug naar overzicht

Worden genetische tests deel van wellness-programma’s van bedrijven?

Een Amerikaanse zorgverzekeraar wil nog dit jaar genetische tests doen bij medewerkers van zes bedrijven. Op basis van de resultaten wil de verzekeraar gepersonaliseerde gezondheidsprogramma’s aanbieden. Genetische tests en werk, is het hek nu van de dam?

In de Verenigde Staten overweegt een aantal grote ondernemingen om genetische tests te laten afnemen van hun medewerkers. Ze willen de resultaten van de tests combineren met informatie en coaching over voeding en beweging om hun medewerkers een gezondere levensstijl aan te raden. Bovendien kunnen ze op die manier ook ernstige aandoeningen zoals diabetes en hartfalen voorkomen.

Het initiatief van de genetische tests voor medewerkers komt van zorgverzekeraar Aetna and Newtopia, een bedrijf dat gepersonaliseerde gezondheidsverbeteringsprogramma’s aanbiedt. Nog dit jaar wil de verzekeraar bij zes bedrijven medewerkers onderwerpen aan genetische testen. Het programma is al getest bij de eigen medewerkers.

Zelfs in de VS betekent deze fase een stap op ongekend terrein. Genetische testen als onderdeel van een ‘corporate wellness’-programma zijn volkomen nieuw.

Diverse experts hebben echter al kritiek opgeworpen. Wat, bijvoorbeeld, met de privacy van de werknemers? Medewerkers delen niet graag persoonlijke informatie en al helemaal niet over hun genen. Wie heeft toegang tot deze informatie? Wat wordt ermee gedaan? Zal de informatie niet leiden tot een ontslag voor bepaalde medewerkers?

En nog iets helemaal anders, hoe betrouwbaar zijn dergelijke tests? Volgens wetenschappers is het alvast lang niet zeker dat deze test het risico op een problematisch overgewicht kunnen aanwijzen, zoals in de bestaande programma’s beweerd wordt. Zo’n 95% van gewichtstoename hangt immers af van het dieet en beweging van mensen.

Volgens onderzoeker Tom Murphyap zouden genetische tests medewerkers op zijn minst kunnen stimuleren om hun gezondheid te verbeteren, los van de betrouwbaarheid van de resultaten. Tja…

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl), Miami Herald (miamiherald.com)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen