< Terug naar overzicht

Winstpremie voor werknemers? Vergeet het.

Slechts 1,15 procent van de werknemers ontving een winstpremie in 2020, met een gemiddeld bedrag van 1.334 euro. Winstpremies bestaan sinds 2018, maar slechts 0,67 procent van de werkgevers biedt ze aan. Voor arbeiders is het nog minder. Voor de rest: geen commentaar.

Cijfers van het sociaal secretariaat van HR-dienstverlener Securex tonen aan dat veel minder dan 1 procent van de Belgische werkgevers in 2020 winstpremies uitkeerde aan werknemers. Het systeem van winstpremies laat ondernemingen nochtans toe om (een deel van) de winst van het voorbije boekjaar toe te kennen aan hun werknemers in de vorm van een fiscaal aantrekkelijke premie. Slechts 1,15 procent van de Belgische werknemers kreeg in 2020 een winstpremie van de werkgever. Dat is wel ruim een derde meer dan in 2019 (+ 38 procent). Het gemiddeld bedrag daalde tussen 2019 en 2020 met 6 procent (van 1.420 euro naar 1.334 euro).

Werknemers houden procentueel veel meer over van winstpremies (64 procent) en loonbonussen (cao 90, 65 procent) dan van klassieke cashbonussen (32 procent), maar toch worden winstpremies amper gebruikt. Er zijn echter wel belangrijke verschillen tussen winstpremies en loonbonussen. Het uitkeren van een loonbonus wordt vooraf bepaald in functie van een te behalen collectief objectief. Dit is niet per definitie verbonden aan het behalen van winst. Winstpremies kunnen enkel worden uitgekeerd indien er winst is gegenereerd in het voorbije boekjaar en zijn niet verbonden aan het behalen van bijkomende objectieven. Het al dan niet uitkeren van een winstpremie moet niet vooraf worden beslist, maar na het afsluiten van het boekjaar.

Bron: Securex

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen