< Terug naar overzicht

Winstgevendheid van sociale secretariaten sterk aangetast

9 van de 35 erkende sociale secretariaten boekten in 2013 verlies en wellicht was 2014 nog slechter voor de sector. De oorzaak heeft vooral te maken met de vele (complexe) veranderingen in de sociale wetgeving en de snellere doorstorting van de bedrijfsvoorheffingen.

In De Standaard luidt Jos Gijbels, directeur van de beroepsfederatie Unie van Erkende Sociale Secretariaten (USS), de alarmbel over de sector. De eerste indicaties van de financiële resultaten van 2014 geven aan dat het de sector nog slechter verging dan in 2013 en toen al tuimelde zo’n kwart van de leden in het rood. In 2013 boekte de sector in totaal nog 19 miljoen euro winst, opvallend minder dan de zowat 80 miljoen euro in 2008.

Te veel aanpassingen in sociale wetgeving

De sociale secretariaten zijn vooral het slachtoffer van het overheidsbeleid. Zo moeten ze steeds meer investeren in informatica en werkuren om de complexe en ook vaak wijzigende sociale wetgeving te kunnen bolwerken.

Bovendien worden sommige wijzigingen zelfs retroactief toegepast. Het beruchtste voorbeeld tot dusver is de laattijdige bekendmaking van de CO2-coëfficiënt op bedrijfswagens van begin 2013. Daardoor moesten de loonbrieven van de maanden januari en februari aangepast worden in maart. Gevolg: ontzettend veel werk en alleen maar gemor, want voor de werknemers veranderde het ‘voordeel van alle aard’. Die hogere investeringen en werkingskosten kunnen ook niet helemaal gecompenseerd worden door hogere tarieven.

Doorstorting sociale lasten en bedrijfsvoorheffing

De sociale secretariaten doen de loonadministratie voor zo’n 202.000 werkgevers, goed voor ongeveer 2,4 miljoen werknemers. Zij innen ook de sociale lasten en fiscale bedrijfsvoorheffing die maandelijks op de loonbrief te vinden zijn. Die opdracht van de overheid betekent dat er jaarlijks zowat 32 miljard euro aan sociale lasten en 18 miljard euro aan bedrijfsvoorheffing bij hen langs komt.

De sociale secretariaten worden niet vergoed voor die opdracht, maar tot nog toe hebben ze daar ook nooit over geklaagd. Die inning was immers hun vetpot. Ze mochten de bedragen 20 dagen op een derdenrekening laten staan en de rente daarvan in de zakken stoppen. De vorige regering-Di Rupo heeft die betalingstermijn echter ingekort tot 14 dagen.

Bovendien is er momenteel nog nauwelijks rente te krijgen op de financiële markten. Gevolg: vroeger was die inning goed voor ongeveer 33% aan hun totale omzet, nu nog voor slechts 9%.

Minder spelers op de markt

De gevolgen zijn ook al zichtbaar in de sector, waar fusies en overnames de voorbije jaren geleid hebben tot het verdwijnen van Cepa, HDP en Arenberg. De vijf marktleiders zijn wel nog dezelfde: SD Worx, Securex, Acerta, Partena en Group S. De sector telt zelf 5000 personeelsleden.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen