< Terug naar overzicht

Wie krijgt een nieuwjaarsgeschenk en wat mag dat kosten?

De feestdagen betekenen traditiegetrouw pakjestijd, ook in heel wat ondernemingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) waaraan 598 kmo’s deelnamen.

89% van de ondernemingen zal tijdens de feestdagen één of meerdere relatiegeschenken uitdelen. Dat is een lichte stijging tegenover vorig jaar, toen 87% van de kmo’s een geschenk gaf. De meeste cadeaus zijn bedoeld voor de eigen werknemers: 47% van de kmo-zaakvoerders schenkt al zijn medewerkers een cadeau. Vorig jaar was dat zo’n 43%. Kmo’s willen het respect voor hun personeel tonen, zeker in deze stakingstijden.

Ook klanten krijgen soms een relatieschenk: 27% van de kmo’s geeft er één aan trouwe klanten, 19% aan alle klanten en 9% aan commerciële partners. Het vaakst zijn dat drank of een lekkernij.

Ruim één derde van de kmo-bedrijfsleiders, zo’n 37%, trekt tot 15 euro uit per cadeau, terwijl 27% een bedrag tussen de 15 en de 25 euro neertelt en 18% tussen de 25 en 45 euro spendeert aan een eindejaarscadeau. Voor 6% van de kmo’s mag een relatiegeschenk zelfs meer dan 60 euro kosten.

(Deels) Aftrekbaar

Relatiegeschenken zijn trouwens voordelig voor de schenkende onderneming. Zulke cadeaus zijn immers voor 50% aftrekbaar. Meer nog, producten die opvallend en blijvend de benaming van de schenkende onderneming dragen, zijn volledig aftrekbaar. 54% van de ondervraagde kmo’s zet dan ook uitdrukkelijk de bedrijfsnaam op hun relatiegeschenken.

Maar let op: juwelen en waardevolle vulpennen worden nooit als reclameartikelen beschouwd. En de benaming van de onderneming moet steeds opvallend zijn aangebracht en mag niet makkelijk te verwijderen zijn.

Tot slot blijkt dat zo’n acht op de tien ondernemers ook zelf geschenken ontvangen tijdens de feestdagen. Het vaakst zijn die afkomstig van een leverancier (61%) of van hun commerciële partners (22%). En 6% van de ondervraagde kmo-zaakvoerders krijgt met eindejaar ook een cadeau van één of meerdere werknemers.

Bron: Jobat (http://www.jobat.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen