Wie investeert in talent?
Een en ander komt naar voor uit de internationale Workplace Survey, ontwikkeld door een financieel wervings- en selectiebureau. Het onderzoek is gehouden bij 2815 respondenten in 17 landen waaronder België. Zij kregen de simpele vraag voorgeschoteld: “Investeert uw bedrijf in talent?”
Blijkbaar antwoordde wereldwijd bijna de helft van de respondenten (49%) ‘Nee’. Hun bedrijf investeert blijkbaar niet in talent. In Luxemburg (62%), Nieuw-Zeeland en Ierland (60%), Canada (57%) en Australië (56%) zou men het minst investeren in talent. Opvallend: Italië scoort het best. Daar investeert slechts 27% van de bedrijven niet in talentontwikkeling. Italië wordt gevolgd door Nederland (35%), Zwitserland (38%), Japan (40%), Groot-Brittannië en Hongkong (42%).
Belgische bedrijven (51%) schommelen rond het wereldwijde gemiddelde, samen met Tsjechië (52%), Frankrijk (50%), Duitsland (48%), Spanje (49%) en de Verenigde Staten (52%).
Wereldwijd zou slechts 22% van de bedrijven proactief investeren in talent. Proactieve talentontwikkeling scoort het hoogst in Zwitserland (32%), gevolgd door de Ierse en Britse bedrijven (31%), Japan (30%), Nederland (29%), Luxemburg (27%), de Verenigde Staten (26%), Nieuw-Zeeland (25%) en Italië (23%).
België bevindt zich in de middenmoot, samen met Canada (21%), gevolgd door Australië en Spanje (20%), Frankrijk (17%), Hongkong (16%), Duitsland (13%) en helemaal onderaan Tsjechië met 8%.
Opzienbarend: hoewel de helft van de respondenten zonder schroom toegeeft niet in talent te investeren, is 88% van de ondervraagden ervan overtuigd dat investeren in talent een positieve impact heeft op het resultaat van het bedrijf. In België is dat zelfs voor 92% van de ondervraagden het geval. Dit vertaalt zich echter niet in de middelen die werkgevers investeren om hun medewerkers te motiveren en te behouden.
Slechts 2% wereldwijd en 3% van de Belgische bedrijven investeert in de talentontwikkeling van zijn medewerkers in het kader van retentie en motivatie. De meerderheid (57%) van de werkgevers wereldwijd en in België investeert in het personaliseren en begeleiden van de carrièreplanning en 53% wereldwijd en 47% in België in gepersonaliseerde extralegale voordelen.