< Terug naar overzicht

Wetsvoorstel wilde stakingen onaanvaardbaar voor vakbonden

Een wetsvoorstel om ‘wilde stakingen’ bij overheidsbedrijven te voorkomen dat in de senaatscommissie bij wisselmeerderheid is goedgekeurd, is volgens vakbonden overbodig en ondoelmatig.

Een wetsvoorstel over de minimale dienstverlening bij overheidsbedrijven bepaalt dat het beheerscontract met bijvoorbeeld de NMBS een verbod op wilde stakingen moet bevatten én legt een boete op voor wie de continuïteit van de dienst belemmert. Het wetsvoorstel is in de bevoegde senaatscommissie met een wisselmeerderheid goedgekeurd.

“Het opzet van de betrokken partijen is duidelijk het stakingsrecht aan banden te leggen en een minimale dienstverlening bij de overheidsbedrijven in te voeren”, zegt de socialistische overheidsvakbond ACOD. “De realiteit is dat ‘wilde stakingen’ zelden voorkomen en indien toch 9 op de 10 keer na agressiegevallen. Dergelijke spontane werkonderbrekingen vallen nauwelijks te voorkomen, noch door de vakbonden, noch door de rest van de samenleving.” ACOD verwijst naar de NMBS, waar een protocol is afgesproken om stakingsacties in goede banen te leiden. “Tot op heden werkt dat goed.”

“Dit voorstel beperkt het stakingsrecht en is dus onaanvaardbaar én overbodig, want er bestaan al afspraken op het bedrijfsniveau. Het is een frontale aanval van de rechten van werknemers”, reageert ook ACV-Transcom. “Hoewel het wetsvoorstel over alle autonome overheidsbedrijven gaat, ligt de nadruk op de NMBS. Bij de spoorwegen maakten de vakbonden en de directie in 2008 afspraken rond de procedure die gevolgd moest worden bij stakingen. Dit protocol werd, op vraag van de regering, in 2013 geëvalueerd en aangepast. Sinds kort moeten stakingen 8 werkdagen op voorhand worden aangekondigd. Dit is veel langer dan gebruikelijk in andere sectoren (zowel privé als publiek).”

Bron: ACOD/ACV-Transcom

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen