< Terug naar overzicht

Werven is veel duurder dan personeel vasthouden

Nederlands onderzoek wijst uit dat werknemers behouden minder kost dan nieuwe medewerkers werven. Veel organisaties hebben echter geen zicht op dergelijke kosten, noch op het personeelsverloop.

“Sommige werkgevers verzinnen de gekste dingen om personeel aan te trekken, maar werknemers vallen niet voor leaseauto’s en luxe studiereizen. De echte uitdaging voor werkgevers is om werknemers een boeide baan en werkomgeving te bieden, zodat ze een tijdje aan boord blijven. Dat is bovendien veel goedkoper”, aldus het onderzoek ‘Boeien en Binden’ van onderzoeksbureau Interview NSS in opdracht van het uitzendbureau Tempo Team.
Ervaren medewerkers fris houden is veel goedkoper dan steeds nieuwe werknemers werven. Bovendien vertrekt met iedere werknemer een schat aan ervaring, waar niet tegenop te werven valt. Maar veel bedrijven hebben nog steeds geen zicht op het verloop van personeel en de kosten van de werving, zo blijkt uit het onderzoek. Kerngetallen over personeel zijn meestal wel beschikbaar, maar men ziet vaak op tegen de moeite en het technisch aspect om ze echt te gebruiken. Dus laten veel organisaties (en hun personeelsafdeling) het er maar bij zitten, zeggen de onderzoekers. Bijna drie op tien werkgevers hebben geen enkel idee hoeveel medewerkers er jaarlijks vertrekken of hoe hoog het verloop binnen de organisatie is. Bijna tweederde heeft nog nooit een rekensommetje gemaakt van de kosten.
Het onderzoek toont ook aan dat vrouwen andere arbeidsvoorwaarden vooropstellen dan mannen. Waar 90% van de vrouwen kiest voor een gunstig type dienstverband (deeltijds, flexibele werktijden, duobanen) en een goede werksfeer, willen mannen liever een beter salaris. Opvallend is dat zowel mannen (55%) als vrouwen (70%) een auto van de zaak niet meer interessant vinden. Alleen jonge sollicitanten (jonger dan 30) vinden een auto nog echt een belangrijke stimulans. Zij zijn bovendien meer geïnteresseerd in een bonusregeling en winstuitkering (85%) dan 50-plussers (38%). Deze laatste groep juicht vooral een pc voor privé-gebruik toe. Werknemers tot 40 jaar hechten veel belang aan een reiskostenvergoeding.
Naast geslacht en leeftijd speelt ook het opleidingsniveau een rol. Hoger opgeleiden kiezen voor uitdagend werk en een goede bedrijfscultuur. Voorts willen ze zich met het product of de dienst van het bedrijf kunnen identificeren. Lager opgeleiden willen liever een korte reistijd en flexibele werktijden. Ook de redenen om een werkgever de rug toe te keren verschillen bij deze groepen. Lager opgeleiden vertrekken omwille van slechte arbeidsomstandigheden, hoger opgeleiden vertrekken eerder als er sprake is van slecht management.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen