< Terug naar overzicht

Werkzoekendenpopulatie voortdurend in beweging

De totale werkzoekendenpopulatie vertoont veel meer bewegingen dan de maandelijkse werklozencijfers doen vermoeden. Gemiddeld wijzigt elke maand een kwart van de populatie werkzoekende jongeren. Al is er een sterk verschil in dynamiek tussen de verschillende subgroepen binnen de werkloosheid.

Dat blijkt uit een recente studie van de VDAB. In december 2012 steeg het aantal werkzoekenden in Vlaanderen met 2806 in vergelijking met de maand voordien. Maar deze kleine verandering verbergt slechts het topje van de ijsberg. In feite zijn er tijdens die maand meer dan 53.000 personen in of uit de werkloosheid gestroomd.

Op jaarbasis zijn er in 2012 bijna 750.000 bewegingen in of uit de werkloosheid geteld, dus 3,7 keer meer dan het gemiddeld aantal werkzoekenden (204.000) van dat jaar.

Deze dynamiek op de arbeidsmarkt verschilt echter sterk van subgroep tot subgroep. Jongeren en kortdurig werkzoekenden vertonen de sterkste dynamiek. Gemiddeld genomen wijzigt elke maand een kwart van de populatie van werkzoekende jongeren. Terwijl de ouderen en de langdurig werkzoekenden de zwakste dynamiek kennen.

Jongeren stromen bovendien vooral uit richting werk (72 procent). Bij de andere leeftijdsgroepen ligt dit een stuk lager. Ook tussen de werkloosheidsduur en de uitstroom naar werk is het verband negatief. Bij de kortdurig werkzoekenden is het aandeel uitstroom naar werk 70 procent, dit daalt naar 60 procent bij de 1 tot 2 jaar werkzoekenden en is nog 49 procent bij de langdurig werkzoekenden (2 jaar of langer).

Tussen scholing en de uitstroom naar werk vindt men dan weer een positief verband. Bij de laaggeschoolden is het aandeel uitstroom naar werk 60 procent, dit stijgt naar 68 procent bij de middengeschoolden en loopt op tot niet minder dan 77 procent bij de hooggeschoolden.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen