< Terug naar overzicht

Werkzoekenden tonen dat ze meer waard zijn dan hun cv

In een nieuwe campagne van de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris tonen 100 werkzoekenden dat ze, ondanks enkele onvolledigheden in het cv, weinig ervaring of geen diploma, toch heel wat te bieden hebben.

Een onvolledig cv, maar “ik kan een motor zelfs in het donker demonteren”. Geen lineair parcours, maar “ik kan goed onderhandelen”. Geen professionele ervaring, maar “ik ben creatief, ik vind vaak een oplossing waar anderen niet eens aan denken”. Geen alledaags cv, maar “ik zorg voor positieve energie binnen een team”. Ik heroriënteer me professioneel, maar “ik ben geduldig en ik luister naar de mensen om hun goede raad te kunnen geven”. Ik krijg enkel maar contracten van bepaalde duur, maar “ik werk zo hard dat ik spieren heb ontwikkeld”. Geen diploma, maar “ik ben een kei in talen, ik praat er zes”.

Dit zijn citaten van werkzoekenden die op basis van hun cv niet de meest geschikte kandidaat lijken te zijn. Toch hebben ze heel wat potentieel en competenties. Dat is de boodschap die Actiris aan alle Brusselse werkzoekenden brengt. In een nieuwe campagne, die op 7 oktober van start gaat, wil Actiris dat ze zich niet enkel blind staren op hun cv, maar ook hun talenten in de kijker zetten. Honderd werkzoekenden deden mee aan deze campagne.

Iedereen zet zijn eigen kwaliteiten op een unieke manier in de verf. “De grootste vijand van de werkzoekende is ontmoediging. Met deze campagne willen we werkzoekenden motiveren in hun zoektocht naar een job. Het is niet omdat hun cv niet perfect is of omdat ze weinig ervaring hebben, dat we hen niet kunnen helpen. Werkgevers geven meer en meer te kennen aan onze consulenten dat ze verder willen kijken dan het cv. Ze zijn bereid om de ideale kandidaat op te leiden en wij kunnen hen daarbij helpen. Er bestaan oplossingen”, zegt Grégor Chapelle, de algemeen directeur van Actiris.

Rekruteren is veranderd

'Soft skills’ of menselijke kwaliteiten zoals empathie, zelfvertrouwen, time management, stressbeheer en nieuwsgierigheid worden belangrijker op de arbeidsmarkt. Rekrutering is veranderd. Om in te spelen op deze verandering, heeft Actiris een nieuwe tool ontwikkeld. Begin 2020 zal My Select Actiris werkgevers de mogelijkheid bieden om zelf de kandidaten te raadplegen die hebben gesolliciteerd voor de vacature. Deze ‘matching’ zal dan niet meer enkel gebeuren op basis van ervaring of het diploma, maar ook de competenties zullen een rol spelen.

Vandaag is dat al mogelijk voor een werkzoekende die zijn competenties aanduidt met een tevredenheidsschaal tijdens zijn inschrijving bij Actiris. Maar de werkgever heeft daar vandaag geen toegang tot, zelfs niet wanneer de werkzoekende en de werkgever eigenlijk een goede match zouden zijn. Vanaf volgend jaar zal de werkgever zelf de kandidaat kunnen vinden die hij zoekt. Daarmee zal heel wat tijd gewonnen worden en de effectiviteit verhoogd worden voor iedereen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen